Proč bychom měli kustovnici ochutnat?

leaf image

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ (Lycium chinense)


Kustovnice čínská (Goji, Wolfberry) je rostlina, která má domovinu v Asii a je zde celý keř používán jako léčivá bylina. U nás se můžeme setkat zejména s plody. Jsou to oranžovočervené bobule a seženeme je jako sušené ovoce.


Proč bychom měli kustovnici ochutnat a vyzkoušet?


Je zajímavá hlavně množstvím obsažených látek. V Číně se jí říká rostlina dlouhověkosti. Vyskytuje se v ní řada zdraví prospěšných látek. Obsahuje velké množství vitamínu C, vitamíny skupina B a provitamin A (B karoten),   aminokyseliny (i esenciální), polysacharidy a řadu stopových prvků (železo, zinek, vápník, hořčík). Díky přítomnosti těchto různorodých látek působí na naše tělo velice pozitivně a hlavně rozmanitě. Výrazně posiluje obranyschopnost organizmu, udržuje zdravou funkci jater a ledvin, zlepšuje krvetvorbu a pomáchá regulovat krevní tlak. Zlepšuje mozkovou činnost, což by mohli ocenit zejména duševně pracující. Antibakteriální účinky oceníme hlavně v zimním období, kdy kustovnice podporuje samočistící schopnost plic svým mukolytickým a expektoračním účinkem. Za zmínku stojí i vysoký obsah luteinu a zeaxantinu, které napomáhají k uklidnění podrážděných očí a ke zlepšení ostrosti zraku. Dobrou zprávou pro všechny je to, že veškeré blahodárné účinky je možné pozorovat už po krátkodobém užívání.


Jak kustovnici ochutnat?


U nás koupíme Goji nejčastěji jako sušené plody. Chuť je celkem příjemná, něco mezi rozinkou a sušeným jablkem. Sušené plody se dají přidávat do müsli, směsí sušeného ovoce, kaší nebo jíst samostatně. Další variantou je pití čaje vzniklého přelitím malé hrsti plodů 0,5 l vody, vyluhováním 15 min. Namočené bobule se po vyluhování snědí. Určitou variantou je i naložení plodů do lihoviny (1h) a nabobtnalé plody sníst. Za vyzkoušení stojí i namočení plodů Goji do vody na 30 minut a použít je jako rozinky do štrůdlu, tvarohových dezertů či perníku. V Číně ji používají i k ochucování různých druhů mas a omáček.


Velmi ceněnou je i 100% šťáva, která se vyrábí výhradně za studena lisováním z čerstvých plodů. Stačí malé množství naředěné vodou a tělo dostane velkou dávku potřebných látek.


V obchodě se zdravou výživou se dají koupit sušené plody i müsli tyčinka s 50% obsahem kustovnice.


Domácí mast


Z kustovnice se dá jednoduchým způsobem vyrobit i mast. Ta je vhodná k ošetření a urychlení hojení ran kůže, zmírnění projevů ekzémů a lupénky. Přes letní měsíce i chrání pokožku před UV zářením. Do 200g sádla se dají dvě hrsti usušených plodů. Po mírném zahřátí se několikrát mast promíchá a nechá vychladnout. Druhý den se opět zahřeje, promíchá a scedí přes plátno. Mast nalejeme do malých nádobek a uložíme v chladu.


Porovnání s rakytníkem


Další rostlinou dlouhověkosti je rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides). Tento keř zdomácněl i u nás.



Autor: ing. Pavlína Žďárková, výživový poradce

Článek Snídaně je základ úspěšného dne
Snídaně je základ úspěšného dne

Že snídaně je základ dne, slýcháme už od dětství. Bohužel na to mnozí zapomínají. Existuje ale několik důvodů, proč práv..

ČÍST
Článek 5 superpotravin, které (možná) ještě neznáte
5 superpotravin, které (možná) ještě neznáte

Také si dáváte do nového roku předsevzetí? Pokud ano, letos byste do nich rozhodně měli zahrnout konzumaci superpotravin..

ČÍST

Produkty z článku:

250 g
Wolfberry Kustovnice čínská Goji 250g
Wolfberry Kustovnice čínská Goji 250g
105 g
Country Life Kustovnice cizí Goji 100 g
Country Life Kustovnice cizí Goji 100 g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení