10 tipů pro zdravější grilování

leaf image

Grilování máme možná spojené s představou nemístného přejídání se mastnými „dobrotami“, polotovarovými klobáskami ze supermarketu nebo Živánské pečeně v oleji. To bychom mu ale velmi křivdili. Grilování patří mezi nejpřirozenější způsoby přípravy jídel. Při dodržení určitých zásad dokonce mezi nejzdravější. Pojďme se na tyto zásady podívat.

zdravé

Grilujte kvalitní suroviny


Jakkoliv samozřejmě toto pravidlo zní, ne každý ho opravdu dodrží. Akční nabídka různých ochucených špekáčků na gril s pochybným obsahem masa nás často láká a vybereme si tuto jednodušší možnost. Abychom si uchlácholili svědomí, hodíme na kraj grilu trochu zeleniny nebo sýra, který má zachránit tuto pohromu. Tudy ale cesta ke zdravému grilování nevede. Když grilujete maso, vybírejte kvalitní kousky a žádné polotovary. Zkuste nahradit tučné vepřové maso za ryby, kuřecí nebo krůtí prsa. Dejte přednost lokálnímu řezníkovi před supermarketem.

Použijte marinádu


Při tepelné úpravě masa při vysokých teplotách vznikají takzvané heterocyklické aminy (HA), které představují závažný rizikový faktor pro vznik rakoviny. Samozřejmě, při grilování není koncentrace těchto aminů tak vysoká, abyste si kvůli tomu odpírali kvalitní steak. Proč ale riskovat? Vědci přišli na to, že marináda dokáže vznik těchto aminů eliminovat. Tymián nebo česnek jsou výbornou volbou do marinád, ale největší úspěch při blokování tvorby HA dosahuje rozmarýn. Ten dokáže redukovat tvorbu heterocyklických aminů až o 90 %. A chutná skvěle.

Jezte zeleninu


Grilovat nemusíte jen maso. Grilovaná zelenina je obrovským hitem. Máte na výběr z množství druhů, chutná výtečně, vypadá perfektně a barevně. Jednoduše, je to optimální volba, jestliže jste maso ze svého jídelníčku vyřadili. Kromě toho můžete ze zeleniny udělat placky, plnit jí různorodou směsí nebo dochucovat kořením. Zelenina ke grilování neodmyslitelně patří.

Naložte si normální porci


Grilování je útok na všechny vaše smysly. Jídlo skvěle vypadá, ještě lépe voní a chuť je naprosto božská. Právě v tom tkví jedno z jejích největších nebezpečí. Přestat jíst je jednoduše těžké. Nemá smysl se celý den stravovat rozumně a večer se nacpat k prasknutí. Připravte si proto jen tolik jídla, kolik chcete opravdu sníst. Zásoby na týden dopředu opravdu nepotřebujete. Většinou je totiž sníte během jednoho večera.

Zbavte se špatných tuků


Ne všechny tuky jsou zlé, to všichni víme. Bohužel, mastné části vepřové krkovice nebo drůbeží kůže vašemu cholesterolu příliš neprospěje. Zbavte se veškerého přebytečného tuku na mase. Jakmile marinujete, použijte olivový olej. A samozřejmě se ubezpečte, že tuk během grilování odkapává z jídla pryč.

Vyberte si zdravou přílohu


Jakmile vás v obchodě láká Coleslaw, bramborový nebo těstovinový salát, přidejte do kroku a co nejrychleji zmizte z dohledu. Všechny tyto saláty si můžete udělat doma z kvalitnějších surovin, bez zbytečných olejů, cukrů, majonézy nebo jiných dochucovadel. Nebojte se experimentovat s novými chutěmi a překvapit své hosty netradiční přílohou. Nebo udělejte klasickou přílohu v nové verzi. Bramborový salát a Coleslaw bez majonézy, hummus nebo zdravá salsa omáčka budou určitě na vašem grilování hitem.

Překvapte ovocným dezertem


Perfektně jste se najedli, žaludek vás vůbec netíží a těšíte se z toho, že hosté uznale kývají hlavou nad vašimi nápady na zdravější grilování. Ale něco tomu stále chybí, nějaká sladká tečka na závěr. Využijte to, že máte rozpálený gril. Nakrájejte ovoce, položte na rošt a počkejte, dokud nechytí tu správnou zlatavou barvu. Přirozené cukry v ovoci začnou vlivem vysoké teploty karamelizovat, čímž se zintenzivní jejich chuť. Jablka, hrušky broskve, ananas, nektarinky nebo švestky, záleží jen na vás a vašich chuťových preferencích. Kdyby si snad někdo stěžovat, že je to málo sladké, přidejte kapku javorového sirupu.

Pijte méně alkoholu


Ke grilování neodmyslitelně patří dobře vychlazené pivo nebo sklenka kvalitního vína. Jestli nechcete, aby grilování rozházelo vaše přísně nastavené hubnutí do plavek, nepřehánějte to s alkoholem. Doporučený denní příjem kalorií je samozřejmě pro každého z nás jiný. Jeho hodnoty se ale všeobecně pohybují okolo 2000 Kcal denně. V půl litrovém pivě sej jich skrývá víc než 200. Když vypijete tři, jste na třetině svého denního příjmu. Víno je na tom jen o něco málo lépe. Obzvlášť v otázce alkoholu je důležité nastavit si míru, protože i tady platí „s jídlem roste chuť“.

Vyhýbejte se spáleninám


Dávejte si pozor na to, aby se vám jídlo nepřipálilo. Vždy ho mějte aspoň jedním očkem pod kontrolou. Jestli se vám kousíček připálí, věnujte ho kočkám, které při grilování určitě nebudou chybět. Připálené a zuhelnatělé kousky podle vědeckých studií zvyšují riziko rakoviny žaludku a tlustého střeva. Kromě toho nechutnají ani nevypadají příliš vábně.

Čistěte gril pravidelně


Poslední rada se netýká samotných surovin, které budete jíst, ale je stejně důležitá. Po každém grilování gril důkladně vyčistěte. Alespoň nahrubo a drátěným kartáčem. Olej z marinády, tuky z masa a zbytky jídla zůstávají na grilu. Vlivem vysoké teploty se neustále přepalují a nejenom, že mohou negativně ovlivnit chuť dobrot při vašem následném grilování, ale není to nejzdravější. Zabere to jen chvilku času a vaše grilování bude působit mnohem profesionálněji.

Článek Jak přežít podzim bez nachlazení?
Jak přežít podzim bez nachlazení?

Chladné dny jsou jsou pro naši imunitu zatěžkávací zkouškou. Opakování je matka moudrosti, pojďme si proto připomenout z..

ČÍST
Článek Goji
Goji

Goji jsou plody kustovnice čínské, která roste v Asii. Tyto plody se zařazují mezi superpotraviny a tradiční čínská medi..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení