Tapioka: Odkud se berou tapiokové perly a k čemu jsou dobré?

leaf image

Stejně jako Češi používají při vaření bramborový nebo kukuřičný škrob, tak sahají Jihoameričané a Asiaté po tapioce. Na rozdíl od našich škrobů se z ní ovšem dají vyrobit originální dezerty, a navíc vyniká svým univerzálním využitím. Seznamte se s tapiokou blíže.

Article


Kde se tapioka vzala?


Tapiokový škrob pochází z kořene keřů manioku, který pěstovali už staří Mayové. Samotný název tapioka pochází z jednoho z brazilských domorodých jazyků a označuje vlastně proces, kterým je z kořene škrob získáván. Tapiokový škrob platí za univerzální kuchyňskou přísadu - využívá se k zahuštění omáček, polévek, dušených jídel, ale také při pečení moučníků a přípravě dezertů. Ačkoliv jste o manioku možná ještě neslyšeli, ve skutečností se řadí ke stejně významným surovinám jako rýže nebo pšenice a v současné době představuje základní složku potravy pro více než 500 milionů lidí po celém světě.

Co v tapioce najdete a co ne?


Tapioka neobsahuje lepek a ani jiné alergeny. Oblibu si získala také u příznivců paleo stravování, protože nepatří k obilovinám ani luštěninám. Nehodí se naopak pro nízkosacharidovou dietu - obsahuje totiž tolik komplexních sacharidů jako brambory. Nenajdete v ní ale tuk a snadno trumfne již zmiňované brambory v obsahu vápníku. Pokud se zajímáte o zdravou výživu, tapioka by vaší pozornosti neměla určitě uniknout. A jestli trpíte intolerancí lepku či mléka nebo si hlídáte cholesterol, rozhodně byste ji měli alespoň ochutnat.

Pro jaké druhy jídelníčku je tapioka vhodná: bezlepková dieta, bezlaktózová dieta, paleo dieta, nízkocholesterolová dieta, veganský a vegetariánský jídelníček

Naučte se tapioku připravovat


Chuťová neutralite tapiokového škrobu ho předurčuje k využití tam, kde potřebujete něco zahustit, ale zároveň nechcete přebít chuť jídla. Snadno také příchuť přejme, proto tapiokové perly můžete například před přidáním do bubble tea (recept najdete níže) ponořit na několik hodin do ovocné šťávy, aby do sebe natáhly její chuť.

V obchodě tapioku nejčastěji potkáte ve formě mouky nebo tapiokových perel. Tapiokovou mouku můžete používat jako běžnou bezlepkovou mouku při přípravě nejrůznějších pokrmů, tapiokové perly se vám budou hodit jako zavářka do polévek, na přípravu kaší i efektních dezertů:

- 1 díl perel smíchejte se 6 díly libovolné tekutiny a uvařte je do měkka tak, aby byly kuličky zcela průhledné

Tradičně se tapiokové perly vaří ve směsi kondenzovaného a kokosového mléka a doslazují se cukrem. Vy si můžete připravit zdravější variantu a pro přípravu použít místo kondenzovaného například mandlové mléko a dosladit směs sirupem.

Už jste ochutnali?


Vyzkoušeli jsme pro vás recepty z tapiokových perel. Připravte si domácí bubble tea nebo perfektní, neslazený tapiokový pudink s ananasem

Článek 5 superpotravin, které (možná) ještě neznáte
5 superpotravin, které (možná) ještě neznáte

Také si dáváte do nového roku předsevzetí? Pokud ano, letos byste do nich rozhodně měli zahrnout konzumaci superpotravin..

ČÍST
Článek Čočka přináší peníze i zdraví
Čočka přináší peníze i zdraví

Měli jste 1. ledna čočku nebo hrách? Jak nám říká tradice, pokud máme luštěniny na Nový rok, pak i celý další rok bude p..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení