Jak na bezpečné opalování a pobyt na slunci

leaf image

Article

Letos nás sluneční paprsky lákají ven už od dubna  a podle meteorologů se máme připravit i na mimořádně teplé léto. I když si většina z nás pobyt na slunci více či méně užívá a někteří už se nemůžou dočkat, až sebou v létě plácnou na deku na pláži, pobyt na slunci s sebou nese i negativní účinky. Sepsali jsme proto základní tipy a doporučení, proč bychom se (ne)měli slunci vystavovat a jak si užít sluneční paprsky bez rizika.

Příznivé účinky opalování

Pobyt na slunci je pro nás jednou z nejjednodušších cest, jak tělu dodat potřebný vitamín D. Ten lze sice získat ze stravy, např. z ryb nebo vaječných žloutků, ale zpravidla ho není dost a působením slunečních paprsků si ho tělo dokáže vytvořit samo.

Mezi pozitivní účinky vitamínu D patří:

  1. Snížení příznaků deprese. Sluneční světlo v mozku uvolňuje hormon serotonin, který může zlepšit náladu a podpořit pocity klidu. I když netrpíte depresí, je pravděpodobné, že vám pobyt na slunci zlepší náladu.
  2. Lepší spánek. Opalování může pomoci regulovat váš cirkadiánní rytmus a vy se po západu slunce budete cítit ospale.
  3. Silnější kosti. Vitamín D pomáhá vstřebávat vápník, což vede k posílení kostí a může pomoci předcházet osteoporóze a artritidě.
  4. Silnější imunitní systém. Vitamín D pomáhá tělu bojovat s nemocemi, včetně chřipky a některých autoimunitních onemocnění.
  5. Snížené riziko předčasného porodu. Vitamin D může chránit před předčasným porodem a infekcemi spojenými s porodem.

Negativní účinky opalování

Jedinci s citlivější pokožkou mohou na slunce reagovat červenou a svědivou sluneční vyrážkou. Při nadměrném pobytu hrozí bolestivé spáleniny spojené s loupáním kůže, úžeh a při dlouhodobém opakovaném vystavování slunci bez patřičné ochrany předčasné stárnutí kůže nebo dokonce riziko melanomu, neboli rakoviny kůže.

Bezpečný pobyt na slunci

Doba, po kterou můžete bezpečně zůstat na slunci bez ochrany, se liší podle ročního období, zeměpisné šířky a vašeho fototypu. Jinak bude vaše kůže reagovat na dubnové slunce v Česku a jinak na srpnové na jihu Španělska.

Obecně dermatologové nedoporučují vystavovat se slunci bez ochrany déle než 20 minut. Některé výzkumy také naznačují, že je lepší na slunko chodit častěji v kratších intervalech než jednou na dlouhou dobu.

Article

Tipy pro bezpečné opalování

Při dodržení těchto zásad si užijete pobyt na slunci s minimalizací jeho možných negativních účinků:

  1. Používejte opalovací krém s ochranným faktorem (SPF = sun protecting factor) nejméně 30 na všechny odkryté části těla a namažte se ideálně 15–30 minut před plánovaným pobytem na slunci. Na celé tělo byste měli potřebovat množství opalovacího krému o velikosti golfového míčku.
  2. Vyhýbejte se dlouhému pobytu na slunci v létě mezi 11. a 15. hodinou.
  3. Pravidelně měňte pozice a nebuďte na slunci dlouho v kuse, dělejte si pauzy ve stínu. Za hnědnutí kůže je zodpovědný pigment melanin a maximum, které dokáže tělo během jednoho dne vytvořit, dosáhne zhruba za 2–3 hodiny na slunci. Delší pobyt je proto za účelem opalování zbytečný.
  4. Hodně pijte, abyste předešli dehydrataci, úžehu nebo úpalu.
  5. Doplňujte beta karoten. Tento provitamín vitamínu A se vyskytuje v oranžovém a červeném ovoci a zelenině (mrkev, meruňky, broskve, papriky, rajčata), je silným antioxidantem, který chrání tělo před volnými radikály a pečuje o pokožku. Abyste naplno využili jeho účinky, je vhodné ho začít doplňovat měsíc až dva před plánovanou letní dovolenou.
  6. Podle některých studií pomáhá lykopen, látka nacházející se v rajčatech nebo vodním melounu, předcházet negativním účinků UV záření na rudnutí kůže. Jezte proto pravidelně rajčata.
  7. Rovnoměrnějšího opálení dosáhnete, když předtím použijete jemný tělový peeling na odstranění odumřelých buněk. Po opalování pro změnu k ůži hydratujte zklidňujícím krémem.

Pozor, opalováním se nemyslí jen to, že si na zahradě nebo na pláži lehnete na deku a vystavíte své tělo slunečním paprskům. Stejné zásady byste v létě měli dodržovat při každém pobytu venku za slunečného počasí, ať už jdete na výlet, hrajete tenis nebo se na letní dovolené jen jdete projít do města.

Pokud pobýváte na slunci, ale nechcete se opalovat nebo jste se dokonce spálili, nejlepší ochranou je oblečení a pokrývka hlavy. Tu ostatně raději používejte i při tom opalování.

Přejeme vám, ať si užijete bezpečné slunečné léto.

Článek Instantní potraviny
Instantní potraviny

Věděli jste, že v dnešní době instantní potraviny už nejsou jen jen instantní levné potraviny plné chemikálií a lepku?

ČÍST
Článek Zdravé svačiny pro školáky
Zdravé svačiny pro školáky

Se začátkem školního roku se naše ratolesti vracejí do školy a my opět přemýšlíme, co jim zabalit na svačinu, aby jim jí..

ČÍST

Produkty z článku:

155 g
Nobilis Tilia Dětské opalovací mléko Josefínka SPF 30 100 ml
Nobilis Tilia Dětské opalovací mléko Josefínka SPF 30 100 ml

399 Kč

69 g
Nobilis Tilia Obličejový olej karotenový s aloe vera 20 ml
Nobilis Tilia Obličejový olej karotenový s aloe vera 20 ml

289 Kč

155 g
Nobilis Tilia Tělové mléko samoopalovací 100 ml
Nobilis Tilia Tělové mléko samoopalovací 100 ml

389 Kč

155 g
Nobilis Tilia Opalovací mléko SPF 15 100 ml
Nobilis Tilia Opalovací mléko SPF 15 100 ml
113 g
Prima Spremitura Hydratační tělové mléko 100 ml
Prima Spremitura Hydratační tělové mléko 100 ml

305 Kč

41 g
MOVit Beta karoten 25000 IU + Panthenol + PABA 90 tobolek
MOVit Beta karoten 25000 IU + Panthenol + PABA 90 tobolek
155 g
Nobilis Tilia Opalovací mléko SPF 30 100 ml
Nobilis Tilia Opalovací mléko SPF 30 100 ml

594 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení