Oblíbené

Chřest

leaf image

S jarem přichází chřestová neboli šparglová sezona. Víte ale jaké má chřest pro váš organizmus blahodárné účinky, jak jej správně skladovat a uvařit?

Article

Jak chřest pomáhá našemu zdraví?

Chřest je výtečným zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Ve významném množství obsahuje:

• Vitamín C, E a K, skupinu vitamínů B, kyselinu asparagovou a listovou (vhodnou zejména pro těhotné).
• Ze stopových prvků je to vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód.
• Díky vysokému obsahu vlákniny upravuje trávení a vyprazdňování, vhodně reguluje hladinu krevního cukru.
Je vhodný pro diabetiky.
• Má velice nízkou energetickou hodnotu a proto je vhodný při redukčních dietách.
• Má prokazatelně pozitivní vliv na vylučovací soustavu. Pomáhá léčit záněty močových cest,
napomáhá rozpouštět močové kameny a má příznivý vliv na funkci ledvin.
• Velmi příznivě působí na problémy s prostatou.

Jaký chřest je čerstvý?

Čerstvý bílý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí z něj vytéká bílá míza. Čerstvý bílý chřest se nedá ohnout, praskne. A pokud bílý chřest ohnete, tak ho nekupujte, nebude vám totiž chutnat. U zeleného pak lehký ohyb naopak není na škodu. Čerstvý chřest není scvrklý, není oschlý na řezu. Můžete ho jíst bez vaření jako kteroukoliv jinou zeleninu. Krásně křupe.

Jak ho správně připravit?

Chřest omyjte a odkrojte dřevnaté konce (podle čerstvosti 0,1 – 1 cm). Bílý chřest musíte pečlivě celý oloupat. U zeleného chřestu stačí oloupat zhruba poslední třetinu výhonku. A čím oloupat? Určitě si vystačíte s obyčejnou škrabkou na zeleninu, nicméně se speciální škrabkou na chřest ušetříte spoustu času. Pokud bílý chřest důkladně neoloupete, hrozí vám namísto výjimečného gurmánského zážitku zklamání, protože slupka chřestu je tvrdá a obsahuje hořké silice. Loupejte vždy od hlavičky směrem dolů.

Jak chřest správně uvařit?

• Očištěný chřest svažte opět dohromady, usnadní vám to další manipulaci. Následně chřest vložte do vroucí, lehce osolené vody s trochou cukru (stačí přidat 1 lžičku soli a 1 lžičku cukru), 1 lžící másla a 1 lžící šťávy z citronu.
• Chřest vařte vždy nastojato tak, aby jeho špičky zůstaly vždy zcela nad vodou a vařily se jen v páře. Pokud by špičky byly ponořeny ve vodě, tak příliš změknou a ztratí svou jedinečnou delikátní křehkost.
• Podle tloušťky výhonků vařte bílý chřest 7 až 9 minut, zelený chřest stačí vařit po dobu 3 až 5 minut.
• Hotový chřest by měl vařením změknout, ale nesmí být blátivý.

Tak vyzkoušejte chřest třeba z Mělnicka, tam jsou nejlepší půdy pro jeho pěstování.

Ing. Pavlína Žďárkova
V článku byly použity informace z www.ceskychrest.cz

Článek Do léta ve formě
Do léta ve formě

Zatím nesměle, ale přesto nekompromisně se léto blíží a naše hříchy ze zimy už začínají být vidět. Jak rychle zhubnout, ..

ČÍST
Článek Rýma a nachlazení - 10 osvědčených babských receptů
Rýma a nachlazení - 10 osvědčených babských receptů

Sice se říká, že neléčená rýma trvá sedm dní a léčená týden, přesto však existují roky osvědčené rady, která vám tento n..

ČÍST