Druhy mouky a jejich používání IV. Ostatní mouky.

leaf image

V poslední době se objevuje na trhu neuvěřitelné množství mouky. Špaldová, žitná, celozrnná, bezlepková a spousty dalších. Nejenom z obilí jde umlet mouka. Vyznáte se v nich, víte, jak je používat? V následujícím seriálu se Vám pokusíme přiblížit, jak to s moukami vlastně je. Tento IV.díl a zároveň poslední díl se věnuje ostatním moukám.




Luštěninové mouky (cizrnová, čočková, hrachová, sójová)


Tyto mouky se používají hlavně na zvýšení podílu bílkovin a vlákniny v potravě. HRAŠKA je oblíbena na bezlepkové obalování a zahušťování. Luštěninové mouky se dají použít i jako náhrada vajec do masitých nákypů, sekané či karbanátků. Tyto mouky by měli zařadit do svého jídelníčku hlavně diabetici, kdy díky obsažené vláknině nedochází k rychlému vzestupu glykemie.

Lupinová mouka


Tato mouka je lehce žlutá a znají ji zejména celiakové. Je vyrobena z vlčího bobu, což je také luštěnina. Její obsah bílkovin je až 15% a obsahuje esenciální aminokyseliny lyzin a leucin. Důležitou složkou je i lecitin, který přirozeně spojuje a nakypřuje pečivo vyrobené z této mouky. Základem chlebových směsí pro celiaky je často právě tato mouka.

Lněná, konopná mouka


Speciální mouky umleté z vylisovaných semen. Pokud někomu vadí velká přítomnost semínek ve stravě, je právě toto vhodná volba. Jejich použití je stejné jako u lněného a konopného semínka. Přidávat se mohou do chleba, snídaňových müsli. Lněná mouka se dá použít i do zahuštění zeleninových či ovocných koktejlů. Len a konopí jsou ceněny hlavně pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin.

Mandlová, kokosová mouka


Tyto mouky se dají použít jako náhrady mandlí a kokosu do sladkého pečiva. Do vánočky i mazance se mandlová mouka přímo nabízí. Kokosovou mouku můžete přidat do litých moučníků, ale i palačinek nebo z ní udělat kokosky.

Mouka z jedlých kaštanů

Tato mouka se nejčastěji používá do nádivek k masu, kterým dodá specifickou chuť. Vyzkoušet však můžete i tuto mouku jako náplň koláčů a budete mile překvapeni. Přídavkem této mouky do bezlepkové směsi vytvoříte opravdu chutný chleba.

24.dubna 2015 / ing.Pavlína Žďárková

Článek Miřte čajem přesně
Miřte čajem přesně

...upravuje krevní tlak, odstraňuje poruchy srdce, bolesti hlavy, poruchy potence, posiluje zrak, léčí kožní problémy, c..

ČÍST
Článek Užijme si pohodové Vánoce
Užijme si pohodové Vánoce

Vánoční šílenství dosahuje vrcholu, v obchodech to vypadá, jako že se vše dává zadarmo a lidé plní nákupní košíky jako b..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení