Oblíbené

Kokos

leaf image

Kokosový ořech je semenatý druh ovoce skládající se ze skořápky, dužiny a kokosové vody, který se cíleně pěstuje déle než 3 000 let. Původní výskyt kokosovníku ořechoplodného nemůžeme určit, jelikož kokosový ořech se rozšiřoval po území samostatně, a to tak, že vydrží až několik měsíců plavat po mořské hladině.

kokos

Kokosový ořech v sobě obsahuje tuk, gycid, protein a vodu. Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20% denní dávky vápníku, 2 gramy vlákniny, proteiny, 15 gramů cukrů a 3 gramy nenasyceného tuku. Kokosová voda je bohatý zdroj draslíku, vitaminu B a vitaminu C.

Kokos se využívá především v kosmetice a potravinářství. Můžete ho konzumovat v čerstvé a sušené podobě, ale také se z něj vyrábí cukr, máslo, smetana, mléko a olej, který je neuvěřitelně univerzální a má různé uplatnění, například v potravinářství, kosmetice, medicíně a průmyslu.

Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí také na vaření a smažení.

Připravte si s námi osvěžující kokosový likér



Článek Oleje jsou boží
Oleje jsou boží

Začíná sezona čerstvých salátů a k nim patří i zálivky, dresinky, oleje. My se dnes podíváme na české oleje, protože o o..

ČÍST
Článek Tajemství přepuštěného másla - Ghí
Tajemství přepuštěného másla - Ghí

I dnes máme pro vás jedno letní téma. Čím namazat na dovolené. S letním cestováním přichází čas převážení jídla ve vyh..

ČÍST