Kokos

leaf image

Kokosový ořech je semenatý druh ovoce skládající se ze skořápky, dužiny a kokosové vody, který se cíleně pěstuje déle než 3 000 let. Původní výskyt kokosovníku ořechoplodného nemůžeme určit, jelikož kokosový ořech se rozšiřoval po území samostatně, a to tak, že vydrží až několik měsíců plavat po mořské hladině.

kokos


Kokosový ořech v sobě obsahuje tuk, gycid, protein a vodu. Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20% denní dávky vápníku, 2 gramy vlákniny, proteiny, 15 gramů cukrů a 3 gramy nenasyceného tuku. Kokosová voda je bohatý zdroj draslíku, vitaminu B a vitaminu C.

Kokos se využívá především v kosmetice a potravinářství. Můžete ho konzumovat v čerstvé a sušené podobě, ale také se z něj vyrábí cukr, máslo, smetana, mléko a olej, který je neuvěřitelně univerzální a má různé uplatnění, například v potravinářství, kosmetice, medicíně a průmyslu.

Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí také na vaření a smažení.

Připravte si s námi osvěžující kokosový likér



Článek Jak udržet pleť krásnou a zdravou i v chladných zimních měsících
Jak udržet pleť krásnou a zdravou i v chladných zimních měsících

Zimní období přináší nejen radost z vánoční atmosféry a sněhu pod nohama. Chladné teploty, nízká vlhkost vzduchu a větrn..

ČÍST
Článek Jak přežít podzim bez nachlazení?
Jak přežít podzim bez nachlazení?

Chladné dny jsou jsou pro naši imunitu zatěžkávací zkouškou. Opakování je matka moudrosti, pojďme si proto připomenout z..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení