Kokos

leaf image

Kokosový ořech je semenatý druh ovoce skládající se ze skořápky, dužiny a kokosové vody, který se cíleně pěstuje déle než 3 000 let. Původní výskyt kokosovníku ořechoplodného nemůžeme určit, jelikož kokosový ořech se rozšiřoval po území samostatně, a to tak, že vydrží až několik měsíců plavat po mořské hladině.

kokos


Kokosový ořech v sobě obsahuje tuk, gycid, protein a vodu. Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20% denní dávky vápníku, 2 gramy vlákniny, proteiny, 15 gramů cukrů a 3 gramy nenasyceného tuku. Kokosová voda je bohatý zdroj draslíku, vitaminu B a vitaminu C.

Kokos se využívá především v kosmetice a potravinářství. Můžete ho konzumovat v čerstvé a sušené podobě, ale také se z něj vyrábí cukr, máslo, smetana, mléko a olej, který je neuvěřitelně univerzální a má různé uplatnění, například v potravinářství, kosmetice, medicíně a průmyslu.

Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí také na vaření a smažení.

Připravte si s námi osvěžující kokosový likér



Článek Puding
Puding

Puding pochází z francouzského slova boudin a jedná se o sladký zákusek, který se připravuje z mléka, cukru a pudingovéh..

ČÍST
Článek Cukr? Jde to i zdravěji!
Cukr? Jde to i zdravěji!

Někdo má rád holky, někdo zase vdolky. Každý z nás si občas zpříjemní život něčím hezkým, jak říká české přísloví. Určit..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení