Nepodceňujte pitný režim

leaf image

S nástupem léta z médií valí poplašné informace o potřebě dodržovat pitný režim. Víte, k čemu je pitný režim vlastně dobrý? A co dělat, když už vodu nemůžete ani vidět?

Article

Každý člověk denně z těla vyloučí asi 2,5 litru vody. Lidské tělo je sice složeno ze 70 % z vody, ale ztracený objem tekutin potřebuje opět doplnit. Zejména v létě, kdy je okolo nás sucho a více se potíme, je příjem tekutin potřeba úměrně tomu zvyšovat. Pokud jeden či dva dny pijete méně, nic se samozřejmě neděje. Ale jakmile se do deficitu dostáváte dlouhodobě, můžete na sobě začít pozorovat příznaky dehydratace.

Primárně na vás na nedostatek vody upozorní bolesti hlavy, únava a ospalost, zácpa a možná i infekce močového měchýře či cest. Dlouhodobé podcenění pak vede k poruchám funkce ledvin, vzniku ledvinových a močových kamenů, a dokonce onemocnění srdce a cév.
Jak vidíte, není radno si s pitným režimem zahrávat. Nemusíte denně vypít barel vody, ale 2 litry byste měli určitě zvládnout.

Co dělat, když vás čistá voda nebaví?
Každý lékař a výživový poradce vám doporučí pít nejlépe čistou vodu. Ale zkuste třeba měsíc pít jenom čistou vodu a nic jiného. Po pár týdnech už nebudete chtít čistou vodu ani vidět, natož abyste měli chuť se jí napít. Existují však různé způsoby, jak si pitný režim zpříjemnit a zpestřit.

Vychlazené čaje
Stejně jako se v zimě čajem zahříváte, můžete se jím v létě ochlazovat. Uvařte si ovocný čaj a nechte ho vychladnout. Doplnit ho můžete kostkami ledu, citrusy a osladit například syrobem nebo medem. Doporučujeme uvařit si hned z rána celou konvici čaje, ať nemusíte u každého hrnku čekat na zchladnutí.
Pozor si dejte na kupované ledové čaje. Zpravidla se u nich jedná pouze o vodu obarvenou karamelem a vydatně doslazenou cukrem či glukózo-fruktózovým sirupem. Čaje v nich najdete opravdu poskrovnu a rozhodně není vhodné vypít lahev ice tea za den.

Ovocné sirupy
Není sirup jako sirup. Zapomeňte na zářivě jedovaté barvičky obyčejných sirupů ze supermarketu. Pokud si chcete opravdu pochutnat a zároveň svému tělu neškodit, vybírejte sirupy vyráběné z přírodních složek. Nedejte se ale nachytat na etikety a pozorně si čtěte složení.
.
Naředěné šťávy
Jestliže si na sladké nepotrpíte, ale rádi byste si vodu nějak ochutili, pořiďte si domů buď džusy nebo ovocné či bylinkové šťávy. Ty si naředíte podle chuti a zároveň se nemusíte bát ani o štíhlou linii. V přírodních šťávách nenajdete ani umělá aromata a barviva.
Skromnějším postačí vymačkat si do vody pomeranč nebo citrón, náročnější mohou sáhnout po mrkvové šťávě nebo třeba šťávě z aronie.

Pravidelně zjišťujete, že jste za den vypili stěží půl litru vody? Využijte chytré aplikace do telefonu. Stáhněte si Water Drink Reminder, Hydrocoach nebo Aqualert, kteří vám budou připomínat, že je čas na další sklenici vody.

Článek Jak jíst zdravě na cestách
Jak jíst zdravě na cestách

Minimálně na jednu dovolenou ročně vyráží snad každý. Pokud jste se rozhodli pro hotel all inclusive, stravu řešit nemus..

ČÍST
Článek Tipy na tradiční jídla, co vařit na Velikonoce
Tipy na tradiční jídla, co vařit na Velikonoce

Když se řeknou Velikonoce, většina z nás si z jídel vybaví asi především vejce, případně sladký mazanec nebo beránka. V ..

ČÍST

Produkty z článku:

220 g
Jacoby Šťáva jablečná 200ml BIO
Jacoby Šťáva jablečná 200ml BIO

29 Kč

995 g
Kitl Syrob Citron s dužinou 500 ml
Kitl Syrob Citron s dužinou 500 ml

139 Kč

550 g
Jacoby Šťáva mrkvová 500 ml BIO
Jacoby Šťáva mrkvová 500 ml BIO

56 Kč

540 g
Naturprodukt Sirup jahodový 250 ml
Naturprodukt Sirup jahodový 250 ml

119 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení