Oblíbené

Druhy mouky a jejich používání III. Bezlepkové mouky

leaf image

V poslední době se objevuje na trhu neuvěřitelné množství mouky. Špaldová, žitná, celozrnná, bezlepková a spousty dalších. Nejenom z obilí jde umlet mouka. Vyznáte se v nich, víte, jak je používat? V následujícím seriálu se Vám pokusíme přiblížit, jak to s moukami vlastně je. Tento III.díl se věnuje bezlepkovým moukám.

Kukuřičná, pohanková a lupinová mouka se v kombinaci nejčastěji používají na výrobu bezlepkového pečiva. Mouka amarantová je také vhodná pro celiaky, jen díky vyšší ceně se nepoužívá tak často.

Kukuřičná mouka


Má jasně žlutou barvu, a proto se v menší míře přidává do knedlíků, koláčů. Má trošku nasládlejší chuť. Známější je možná kukuřičná krupice, ze které se dělá polenta. Kukuřičnou strouhanku, tedy hrubě semletou kukuřici, je možné použít na obalování.

Pohanková mouka


Je vhodná na kombinaci s ostatními moukami, používá se do litých moučníků, jako jsou lívance, palačinky. Těsto z ní se hodně táhne. Dobře vám „slepí“ i třeba karbanátky. Pokud budete používat celozrnnou, pozor je dost tmavá, ale obsahuje nejvíce prospěšného rutinu.

Rýžová mouka


Je jasně bílá, můžete ji do těsta přimíchat k ostatním moukám. Je vhodná na jíšku do světlých krémových polévek a omáček. Používá se dobře i na přípravu rychlé kaše místo rozváření samotné rýže.

Jáhlová mouka


Nažloutlá mouka, obsahuje vyšší podíl vlákniny a proto je vhodná k míchání s vymletými bílými moukami. Stejně jako z rýžové se z ní dá udělat rychlá kaše, která při chladnutí hodně tuhne. Díky této vlastnosti z ní je možno připravit i noky nebo zavářku do polévky.

Amarantová mouka


Je vyráběna z laskavce a je ceněna hlavně pro vysoký obsah bílkovin (lyzinu a tryptofanu), vlákniny a minerálních látek. Přidává se do směsí na přípravu bezlepkového pečiva. Škrob ze zrna dobře váže vodu, a proto je možné amarantovou mouku použít i při léčbě průjmovitých onemocnění.

14.dubna 2015 / ing. Pavlína Žďárková

Článek NOMINAL - radíme se s přírodou
NOMINAL - radíme se s přírodou

Není moc dobrých českých firem a značek, které se mohou pyšnit kvalitními bezlepkovými potravinami. Rodinná firma Nomina..

ČÍST
Článek Goji
Goji

Goji jsou plody kustovnice čínské, která roste v Asii. Tyto plody se zařazují mezi superpotraviny a tradiční čínská medi..

ČÍST

Produkty z článku:

Bez laktózy
Bez lepku
300 g
Natural Jihlava Amarantová mouka 300g
Natural Jihlava Amarantová mouka 300g

33 Kč

Bez laktózy
Bez lepku
300 g
Natural Jihlava jahelná mouka hladká 300 g
Natural Jihlava jahelná mouka hladká 300 g

26 Kč

Bez laktózy
Bez lepku
400 g
Paleta Mouka rýžová polohrubá bezlepková 400 g
Paleta Mouka rýžová polohrubá bezlepková 400 g

39 Kč

Bez laktózy
Bez lepku
Bio produkty
450 g
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450g Bio
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450g Bio

29 Kč

Bez laktózy
Bez lepku
Bio produkty
Akce -22%
500 g
PROBIO Pohanková mouka hladká 500g Bio
PROBIO Pohanková mouka hladká 500g Bio

49 Kč

Bez lepku
500 g
Šmajstrla Pohanková mouka 500g
Šmajstrla Pohanková mouka 500g

46 Kč

Bez lepku
500 g
Šmajstrla Pohanková mouka celozrnná 500g
Šmajstrla Pohanková mouka celozrnná 500g

39 Kč