Druhy mouky a jejich používání III. Bezlepkové mouky

leaf image

V poslední době se objevuje na trhu neuvěřitelné množství mouky. Špaldová, žitná, celozrnná, bezlepková a spousty dalších. Nejenom z obilí jde umlet mouka. Vyznáte se v nich, víte, jak je používat? V následujícím seriálu se Vám pokusíme přiblížit, jak to s moukami vlastně je. Tento III.díl se věnuje bezlepkovým moukám.

Kukuřičná, pohanková a lupinová mouka se v kombinaci nejčastěji používají na výrobu bezlepkového pečiva. Mouka amarantová je také vhodná pro celiaky, jen díky vyšší ceně se nepoužívá tak často.

Kukuřičná mouka


Má jasně žlutou barvu, a proto se v menší míře přidává do knedlíků, koláčů. Má trošku nasládlejší chuť. Známější je možná kukuřičná krupice, ze které se dělá polenta. Kukuřičnou strouhanku, tedy hrubě semletou kukuřici, je možné použít na obalování.

Pohanková mouka


Je vhodná na kombinaci s ostatními moukami, používá se do litých moučníků, jako jsou lívance, palačinky. Těsto z ní se hodně táhne. Dobře vám „slepí“ i třeba karbanátky. Pokud budete používat celozrnnou, pozor je dost tmavá, ale obsahuje nejvíce prospěšného rutinu.

Rýžová mouka


Je jasně bílá, můžete ji do těsta přimíchat k ostatním moukám. Je vhodná na jíšku do světlých krémových polévek a omáček. Používá se dobře i na přípravu rychlé kaše místo rozváření samotné rýže.

Jáhlová mouka


Nažloutlá mouka, obsahuje vyšší podíl vlákniny a proto je vhodná k míchání s vymletými bílými moukami. Stejně jako z rýžové se z ní dá udělat rychlá kaše, která při chladnutí hodně tuhne. Díky této vlastnosti z ní je možno připravit i noky nebo zavářku do polévky.

Amarantová mouka


Je vyráběna z laskavce a je ceněna hlavně pro vysoký obsah bílkovin (lyzinu a tryptofanu), vlákniny a minerálních látek. Přidává se do směsí na přípravu bezlepkového pečiva. Škrob ze zrna dobře váže vodu, a proto je možné amarantovou mouku použít i při léčbě průjmovitých onemocnění.

14.dubna 2015 / ing. Pavlína Žďárková

Článek Krásná pleť i pod rouškou
Krásná pleť i pod rouškou

Rouška se poslední týdny stala nepostradatelnou součástí našeho outfitu a hned tak ji asi bohužel neodložíme. Víte, jak ..

ČÍST
Článek Máte v kuchyni ten správný olej? 2.část
Máte v kuchyni ten správný olej? 2.část

Na co je vhodný který určitý druh oleje?

ČÍST

Produkty z článku:

305 g
Natural Jihlava Amarantová mouka 300g
Natural Jihlava Amarantová mouka 300g

49 Kč

305 g
Natural Jihlava jahelná mouka hladká 300 g
Natural Jihlava jahelná mouka hladká 300 g

26 Kč

408 g
Paleta Mouka rýžová polohrubá bezlepková 400 g
Paleta Mouka rýžová polohrubá bezlepková 400 g

46 Kč

454 g
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450g Bio
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450g Bio

33 Kč

505 g
PROBIO Pohanková mouka hladká 500g Bio
PROBIO Pohanková mouka hladká 500g Bio

79 Kč

504 g
Šmajstrla Pohanková mouka 500g
Šmajstrla Pohanková mouka 500g

66 Kč

500 g
Šmajstrla Pohanková mouka celozrnná 500g
Šmajstrla Pohanková mouka celozrnná 500g

49 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení