Chia semínka - proč je vyzkoušet?

leaf image

Chia semínko je z Šalvěje hispánské (Salvia hispanica) a jak název napovídá, pochází ze zemí střední a jižní Ameriky. V těchto zemích zaujímala významné postavení na jídelníčku a přidávala se do řady pokrmů i nápojů. Tato drobná semena můžeme nalézt i pod názvem poklad aztézských běžců, protože patřila mezi výživově hodnotný doplněk stravy a díky časté konzumaci dosahovali běžci skvělých výsledků.

Article

Proč Chia vyzkoušet?

Semena jsou zdrojem všech základních složek potravy – bílkovin, tuků i kvalitních sacharidů. Jsou výjimečně bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin (n-3). Tělo si tyto esenciální mastné kyseliny nedokáže vytvořit, proto je velmi důležitý jejich dostatečný příjem stravou. Hrají důležitou roli v ochraně kardiovaskulárního systému. Semena obsahují i vysoký podíl vlákniny, která má pozitivní vliv při trávení. Z minerálních látek je hojně zastoupen vápník. Ten má vliv na udržení zdravých kostí, zubů a funkci svalů. Železo v semenech obsažené, tělo využije při tvorbě hemoglobinu. Pokud hledáte přirozený zdroj zinku, fosforu nebo hořčíku, v Chia semenech je najdete. Z vitamínů je nejhojněji zastoupena skupina B (thiamin, riboflavin a niacin).

Chia semínka vynikají svým hydrofilním charakterem a jsou schopna vázat vodu až do dvanáctinásobku svojí hmotnosti. Vytvoří se tak jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně ovlivňuje hladinu krevního cukru. Tento gel může pozitivně ovlivňovat proces trávení tím, že zpomaluje přeměnu sacharidů na jednoduché cukry. Energie přijímaná potravou se tak uvolňuje postupně a je tělem mnohem účelněji využita. Nedochází ke skokovitému nárůstu hladiny krevních cukrů a šetříme tak slinivku břišní. Právě pro tuto vlastnost je ideálním doplňkem stravy pro diabetiky.

Chia semínka jsou vhodná pro kohokoli včetně dětí a kojících žen. Jsou skvělým doplňkem stravy pro vegetariány a vegany, sportovce, diabetiky, při redukčních dietách a při zvýšeném psychické a fyzické zátěži. Běžně se doporučuje jako denní dávka dvě polévkové lžíce semínek.

Jak použít Chia?

Použití Chia semínek je velmi jednoduché a univerzální. Na rozdíl od lněných semínek nejsou tvrdá na skus a není potřeba je používat mletá. Semínka nemají žádnou specifickou chuť a tak se mohou stát součástí mnoha pokrmů a nápojů. Sportovci je mohou použít v základní gelovité formě. Stačí smíchat s vodou, ochutit citronovou šťávou a osvěžující nápoj jako pro aztézské běžce je na světě. Můžete je přimíchat do jogurtů, müsli, cereálních kaší. Pokud doma pečete chleba a přidáte je do těsta, díky svým hydrofilním vlastnostem mu zachovají dlouho vláčnost. Pokud rádi klíčíte semena, můžete vyzkoušet i tato. Jsou pak vhodným doplňkem do salátů. Při přípravě sladkých moučníků je díky pojivovým vlastnostem můžete použít do těsta místo vajec. A pro celiaky dobrá zpráva – Chia jsou přirozeně bezlepkové.

Článek 5.6. Den životního prostředí
5.6. Den životního prostředí

Na středu 5.6. letos připadá Den životního prostředí. Co tento den podniknout aspoň malý krůček k tomu, abychom se chova..

ČÍST
Článek Co pít v nejen v létě?
Co pít v nejen v létě?

Parné dny nás poslední dny dost čile vyčerpávají a všichni kolem vás hlídají správný pitný režim. Do něj nepatří jen obj..

ČÍST

Produkty z článku:

138 g
bio*nebio Chia krekry pikantní s olivovým olejem 130 g
bio*nebio Chia krekry pikantní s olivovým olejem 130 g

43 Kč

500 g
Wolfberry Chia semínka 500 g
Wolfberry Chia semínka 500 g
300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení