Život bez lepku - zaklínadlo glutenFree
Bezlepková dieta vylučuje ze stravy gluten (lepek). Lepek je směs bílkovin obsažených v obilovinách, jako je pšenice, ječmen, žito, oves. Tuto dietu dodržují lidé - celiakové, kteří trpí nesnášenlivostí nebo alergií na lepek.
Celiakie je autoimunitní a geneticky podmíněné omenocnění. V současné době je jedinou možnou léčbou celoživotní, přísná bezlepková dieta. Ta představuje úplné vyloučení glutenu ze stravy. V jídelníčku celiaků jsou obiloviny nahrazovány tzv. pseudocerealiemi jako je pohanka, amarant, čirok, jáhly, quinoa a další. Hodnotné bílkoviny lze najít i v luštěninách, rýži či kukuřici.
Dříve jenom domácí strava, ale dnes:
Dříve byli lidé trpící celiakií odkázáni ve stravování skoro výhradně na domácí kuchyni. Zajít si na jídlo do restaurace nebo vyrazit na dovolenou bez zásob vlastních potravin, bylo v podstatě nemyslitelné. Dnes je už situace mnohem příznivější. Obsahem lepku v potravinách se zabývá i legislativa a na výrobcích musí být lepek uveden, protože patří do skupiny povinně uváděných alergenů. Symbol přeškrtnutého klasu na výrobcích pak umožňuje rychlejší orientaci při nákupu.
Pro celiaky dobrá zpráva - zvyšuje se počet výrobců, kteří se vám snaží nabídku potravin stále rozšiřovat. I na našem e-shopu už jich je opravdu hodně, podívejte se.
Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu