Užijme si pohodové Vánoce

leaf image

Adventní čas, předvánoční pohoda? Co to je? Vždyť musíme ještě koupit rybu, stihnout dopéct další 2 druhy cukroví a… a…

A pak se hned ráno na Štědrý den rozčílíme, protože ještě musíme jít pro pečivo, šunku, doma je nepořádek, nic nestíháme…

Tak nechte hektické přípravy chvíli stát a pojďte si zavzpomínat, jak to bylo v minulosti, kdy lidé tvrdě pracovali, ale uměli si i užívat sváteční chvíle a radovat se z toho, že jsou s rodinou.

Article

V dávných dobách minulých připravovala žena štědrovečerní večeři už od časného rána, aby vše stihla. Připravovala se čočka, hrách a kuba z krup a česneku a rybí polévka. Zatímco žena vařila a poté se věnovala dětem, muž došel pro stromeček, který ozdobil.
Protože všichni chtěli vidět zlaté prasátko, tak se postili. Dnes se vánoční půst v rodinách už skoro vůbec nedodržuje, a když ano, zkoušejí ho dodržet především děti, které se těší, že uvidí zlaté prasátko, ale lákadlo v podobě cukroví a jiných dobrot je silné a prasátko děti neuvidí, protože prasátko se ukáže jen tomu, kdo dokáže celý den nejíst a to až do doby než na nebi vyjde první hvězdička, a tím začne i slavnostní večeře.

Typickými prvky svátečního stolu byly:
Peníze – aby se rodině v dalším roce dobře dařilo
Chleba – aby v dalším roce byl dostatek jídla
Ošatka s vypěstovanými plody – aby políčko plodilo i v dalším roce
Miska se zbytky jídla – pro domácí zvířata
Prostřeno bylo i pro náhodného pocestného.

Celý stůl byl olemován řetězem, což mělo znamenat pospolitost rodiny v dalším roce. Od štědrovečerního stolu se nevstávalo, čekalo se, až všichni dojedí, aby i v novém roce byla rodina pospolu a opět se na vánoce sešla. Hrách symbolizoval soudržnost rodiny, rybí polévka měla rodině zajistit sílu, čočka peníze a kuba klid, radost a pohodu. Zbytky od večeře rozdělil hospodář mezi dobytek (který v tento významný večer mluvil lidskou řečí), studnu (aby v ní byla i nadále čistá voda) a stromy (aby byla úroda).

Nedílnou součástí sváteční tabule byla vánočka a perníčky. Po slavností večeři se rozkrajovala jablíčka (hvězdička znamenala štěstí), házelo se botou (když špička ukázala ke dveřím, znamenalo to, že se dívka do roka vdá), poslouchal se štěkot psa (ozval se ze strany, odkud měl přijít ženich).
Rodina zpívala koledy u stromečku, na kterém hořely svíčky, dárků bylo poskrovnu, ale o to větší udělaly radost a všichni si užívali ten slavnostní večer, kdy jsou spolu.

Přejeme Vám krásné svátky vánoční.

Vzpomeňte si na naše předky, Vánoce jsou svátky rodinné, věnujte se tedy sobě navzájem, užijte si pohody, rodiny a samy sebe.

Článek Tapioka: Odkud se berou tapiokové perly a k čemu jsou dobré?
Tapioka: Odkud se berou tapiokové perly a k čemu jsou dobré?

Stejně jako Češi používají při vaření bramborový nebo kukuřičný škrob, tak sahají Jihoameričané a Asiaté po tapioce. Na ..

ČÍST
Článek Ošatku otevíráme 6.2.
Ošatku otevíráme 6.2.

Otevíráme Ošatku 6.2. na poliklinice Vysočany!

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení