Stravování školáků

leaf image

Nejdůležitějším jídlem celého dne je snídaně. Ta by měla být nejpozději hodinu po probuzení. Je to nejenom základ úspěšného dne školáčka, aby všechno zvládl a nechyběla mu energie, ale je to také obrana proti nadváze. Když dítě nesnídá, často mu rodiče připravují o to vydatnější svačinku, což není ideální. Svačina by měla tvořit asi 10-15% příjmu z celého dne.

Article

Dítě, které nesnídá je unavené, nesoustředěné a roztěkané. Snídaně by měla obsahovat obiloviny, mléčnou složku, ovoce nebo zeleninu a samozřejmě nápoj. Ovocný čaj, neperlivá voda či zředěný džus jsou ideální. Také je důležité nezapomenout přichystat dětem dostatek pití i do školy. Konkrétním příkladem vhodné snídaně je bílý jogurt, sypané musli a ovoce nebo celozrnný rohlík, margarín a tvrdý sýr (nebo kvalitní vysokoprocentní šunka) a k tomu rajče či paprika. Raději se vyhýbejte pomazánkovým máslům, protože jsou příliš tučná a taveným sýrům, jelikož obsahují mnoho soli. Spíše sáhněte po čerstvých sýrech jako je žervé, cottage nebo lučina.

Dalším důležitým jídlem je dopolední svačinka. Nejkvalitnější a nejvhodnější je ta, která je připravena doma. Naopak, svačina koupená cestou do školy, z automatu či bufetu, může být nevhodná, protože dítě si spíše koupí sladkosti, brambůrky či párek v rohlíku. Příkladem ideální svačinky je jogurt s čerstvým ovocem a houskou, chléb s domácí pomazánkou (př. tvarohová s pažitkou, rybí nebo mrkvová s žervé) a občas můžeme zařadit i sladkou svačinu, třeba doma upečenou bábovku.

Na oběd většina dětí chodí do školní jídelny, kde jsou jídla připravována podle spotřebního koše tak, aby byla pestrá a odpovídala vhodnému poměru všech živin.

Pokud je dítě ve škole dlouho nebo má odpolední vyučování, mělo by mít přichystanou z domu i odpolední svačinu. Ideálně potraviny, které vydrží v aktovce celý den. Například ovoce a zeleninu, ořechovou tyčinku, buchtu nebo suché pečivo.

Důležité je, aby strava byla zdravá, vyvážená, ale hlavně musí dítěti chutnat!

Článek Zpříjemněte si cestování
Zpříjemněte si cestování

Máme tu pomalu léto a s ním i cestování, které může být někdy hodně náročné. Přinášíme vám vyzkoušené tipy, které vám ce..

ČÍST
Článek Ovocné sirupy - Čím sladíte? 2. díl
Ovocné sirupy - Čím sladíte? 2. díl

Při jejich výrobě jsou použity druhy ovoce s přirozeně vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Sirupy si zachovávají výrazno..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení