Sportovní výživa

leaf image

Pohyb ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří. A čím více času trávíme úmorným celodenním sezením nebo stáním v zaměstnaní, tím více ho potřebujeme. Ruku v ruce s tím ovšem jdou i speciální nároky na výživu, ať už jste sportovec rekreační či profesionální.

Article


Sacharidy pro doplnění energie


Sacharidy představují nejdůležitější zdroj energie pro jakoukoliv fyzickou aktivitu. Pokud sportujete a cítíte se často unavení, zamyslete se, zda konzumujete sacharidu neboli cukrů dostatek. Ve vašem jídelníčku by sacharidy měly figurovat zejména v podobě celozrnných výrobků, těstovin nebo rýže. Pomaleji si totiž tráví, nezvyšují prudce hladinu cukru v krvi a zásobují tělo energií dlouhodobě. Jednoduché cukry obsažené v ovoci, cukru, medu, různých sirupech a sladkostech by měly naopak tvořit jen velmi malou část vašeho stravování.


TIP: Takřka ideální formou sladkosti jsou raw tyčinky. Bývají vyrobeny z datlí a ořechů, které vám dodají energii na další trénink, a kromě toho skvěle chutnají.

Doporučujeme ochutnat:
Špaldová vřetena celozrnná Bioharmonie
RAW tyčinky ENERGY Bombus maracuja a kokos

Bílkoviny nakrmí vaše svaly


Ačkoliv jsou z nedostatku bílkovin často podezíráni pouze vegani a vegetariáni, nebývá to pravda. Schválně si zkuste spočítat, kolik za den sníte bílkovin. Jíte denně alespoň 1,5 g bílkovin na 1 kg tělesné váhy? Jestliže ne, je dost možné, že se připravujete o svaly. Jakmile totiž tělu chybí bílkoviny, sahá do vlastních zdrojů a začne si je doplňovat ze svalů, které spaluje. Důsledkem bývá únava i chutě na sladké. A čím více sportujete, tím víc bílkovin neboli proteinů potřebujete pro svalovou regeneraci. Zařadit do jídelníčku bílkoviny neznamená, že od zítra začnete jíst maso na kila. Bílkoviny najdete také v rostlinných zdrojích. Například luštěniny a ořechy obsahují více bílkovin než kdekterá šunka.


TIP: Snídáte ráno kaši a máte po ní za chvíli hlad? Ochutnejte jahodovou proteinovou nebo raw proteinovou snídaňovou kaši.

Doporučujeme ochutnat:
Iswari Konopný protein
těstoviny MaxSport Organic Protein Pasta

Nezapomínejte na tuky


Tuky byly léta považovány za největší nepřátele štíhlé linie. To však už naštěstí neplatí. Nadměrná konzumace tuků, a to především těch živočišných, zdravá není a opravdu k tloustnutí a lenivění vede. Tuky jsou ovšem důležitým zdrojem energie, rozpouští se v nich vitamíny, a navíc ovlivňují produkci hormonů, které ovlivňují sportovní výkon i případné hubnutí, proto je v rozumné míře ve stravě přijímat musíte. Energii z tuků využijete zejména při vytrvalostních sportech, jakými jsou cyklistika, běhy na dlouhou vzdálenosti nebo pěší túry. Nedostatek tuků v jídelníčku se nejčastěji projevuje záchvaty "vlčího hladu". Jestliže po nocích pleníte ledničku, zapřemýšlejte, zda jíte dostatek tuků.


TIP: Zařaďte do svého jídelníčku kokosový olej. Kromě využití v kuchyni se vám bude hodit i při péči o pleť a vlasy.

Doporučujeme ochutnat:
Kokosový olej Health Link
Extra panenský olivový olej Biolinie

Věnujete se sportu aktivně a zajímá vás zdravá výživa? Prohlédněte si naši nabídku raw potravin, které vám dodají energií na každý trénink a výběh.

Článek Detoxikace, půst? Jak se vám líbí...
Detoxikace, půst? Jak se vám líbí...

Období masopustu a tučnějších zimních jídel je už pomalu za námi a začíná doba půstu, kdy se tradičně jedlo málo a vynec..

ČÍST
Článek Co jíst před a po běhání?
Co jíst před a po běhání?

Chcete pomocí běhání zhubnout, pročistit si venku hlavu nebo jste si dali jako výzvu uběhnout na podzim půlmaraton? Ať u..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení