Špenát a jeho výhody

leaf image

V krásných slunečných dnech určitě každý z nás do svého jídelníčku zařadil nějaký ten salát. Skvělá volba k obědu či k večeři. Osobně si ráda do svého salátu přidávám špenát a hned vám vysvětlím proč.

Article


Tato listová zelenina má hned několik prokazatelných výhod:

• Vysoký obsah kyseliny listové – důležitý zejména pro těhotné a kojící. Zhruba 100 g špenátu pokryje denní potřebu těhotné ženy a stačí jako prevence poškození plodu.
• Obsahuje významné množství karotenoidů (provitamin A) – ty jsou důležité pro náš dobrý zrak a zároveň napomáhají chránit kůži před UV zářením.
• Představuje optimální kombinaci obsahu vitamínů a zároveň má nízkou energetickou hodnotu – je vhodný při redukčních dietách.
• Obsahuje ve významném množství nerozpustnou vlákninu. Ta napomáhá při pocitu nasycenosti, upravuje peristaltiku střev jak při trávení, tak při vyprazdňování.

Malá negativa:
Dříve byl špenát symbolem vysokého obsahu železa. Dnes už víme, že je to trochu jinak. Železa je tam sice velké množství, ale špenát zároveň obsahuje i fytáty, které využití železa našemu organismu zásadně ztěžují. Někomu může vadit i vysoký obsah kyseliny šťavelové. V syrovém špenátu ji nalezneme v její organické podobě, která prospívá peristaltice střev. Ovšem ve vařeném špenátu se objevuje v podobě anorganické. A ta může vytvářet drobné krystalky na ledvinách. Naštěstí je česká kuchyně chytrá a zná velmi jednoduchý trik – přidání smetany a vejce. Nejen, že smetana či vejce chuťově zjemní špenát, ale vápník, který obsahují, se naváže na kyselinu šťavelou a projde tělem bez problémů.

Dáte si tedy raději salát se špenátem, špenátovou polévku nebo dušený špenát se smetanou?

Ing. Pavlína Žďárková

Článek Jahody na Vaší straně
Jahody na Vaší straně

Jako u jediného ovoce najdete semínka vně plodu. Což je velice důmyslný systém jak, živiny dopravovat do semínek.

ČÍST
Článek Proč nakupovat na Ošatce?
Proč nakupovat na Ošatce?

Ptáte se, proč nakupovat zrovna u nás? Jsme rychlí, spolehliví a jsme tu pro vás.

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení