Špenát a jeho výhody

leaf image

V krásných slunečných dnech určitě každý z nás do svého jídelníčku zařadil nějaký ten salát. Skvělá volba k obědu či k večeři. Osobně si ráda do svého salátu přidávám špenát a hned vám vysvětlím proč.

Article


Tato listová zelenina má hned několik prokazatelných výhod:

• Vysoký obsah kyseliny listové – důležitý zejména pro těhotné a kojící. Zhruba 100 g špenátu pokryje denní potřebu těhotné ženy a stačí jako prevence poškození plodu.
• Obsahuje významné množství karotenoidů (provitamin A) – ty jsou důležité pro náš dobrý zrak a zároveň napomáhají chránit kůži před UV zářením.
• Představuje optimální kombinaci obsahu vitamínů a zároveň má nízkou energetickou hodnotu – je vhodný při redukčních dietách.
• Obsahuje ve významném množství nerozpustnou vlákninu. Ta napomáhá při pocitu nasycenosti, upravuje peristaltiku střev jak při trávení, tak při vyprazdňování.

Malá negativa:
Dříve byl špenát symbolem vysokého obsahu železa. Dnes už víme, že je to trochu jinak. Železa je tam sice velké množství, ale špenát zároveň obsahuje i fytáty, které využití železa našemu organismu zásadně ztěžují. Někomu může vadit i vysoký obsah kyseliny šťavelové. V syrovém špenátu ji nalezneme v její organické podobě, která prospívá peristaltice střev. Ovšem ve vařeném špenátu se objevuje v podobě anorganické. A ta může vytvářet drobné krystalky na ledvinách. Naštěstí je česká kuchyně chytrá a zná velmi jednoduchý trik – přidání smetany a vejce. Nejen, že smetana či vejce chuťově zjemní špenát, ale vápník, který obsahují, se naváže na kyselinu šťavelou a projde tělem bez problémů.

Dáte si tedy raději salát se špenátem, špenátovou polévku nebo dušený špenát se smetanou?

Ing. Pavlína Žďárková

Článek 100% Spokojenost
100% Spokojenost

Doporučení na Heurece dosáhlo 100%!

ČÍST
Článek Jak zhubnout: S terapeutem, ne s poradcem
Jak zhubnout: S terapeutem, ne s poradcem

Přečtěte si velmi zajímavou on-line diskusi s MUDr. Michalou Pelikánovou - specialistkou na diabetologii a obezitologii ..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení