Oleje jsou boží

leaf image

Oleje nejen na salát


Začíná sezona čerstvých salátů a k nim patří i zálivky, dresinky, oleje. My se dnes podíváme na české oleje, protože o olivovém jste už toho slyšeli určitě hodně.

Article


Kvalitní oleje se lisují za studena (extra panenské oleje, nerafinované) a jsou získávány z prvního lisování semen nebo ořechů, neprochází chemickou ani tepelnou úpravou. Tak si zachovávají přirozenou intenzivní chuť, obsah nenasycených mastných kyselin i minerálních látek. Oproti tomu oleje rafinované, nejsou ani tak vychytralé, jak by se mohlo zdát. Proces, kterým procházejí, je velkovýrobní technologický postup, kdy se ze semen několikerým lisováním a následnou chemickou extrakcí získává olej. Během výroby je olej vystaven vysokým teplotám a jeho výživová hodnota se tak značně snižuje. Zejména o cenné nenasycené n-3 mastné kyseliny.

A jak je v obchodě jednoduše poznáte? Celkem snadno. Rafinované oleje jsou v průsvitném, většinou plastovém obalu, jsou neutrální, nemají žádnou specifickou vůni ani chuť, jsou čiré, řídké, nezakalují se. Za studena lisovaný olej bývá naplněn v menších tmavých skleněných lahvích. Je tak chráněn před světlem, jsou v něm zachovány cenné živiny a přirozené složení mastných kyselin, má výraznou barvu i vůni. Bývá dražší, hustší, má specifickou chuť, která je dána podle původní plodiny, je citlivější na skladování. Poctivý panenský olej by neměl mít delší dobu spotřeby než půl roku. Uchovávejte je v temnu, ideálně kolem 15⁰C.

Bohemia oleje jsou právě ty kvalitní, nerafinované. Druhově je jich veliké množství, tak kam který použít? Rozhodně všechny můžete použít na jakýkoli salát – když jsou v něm dýňová semínka, použijte dýňový, pokud je posyp salátu z vlašských ořechů, použijte ten. Sjednotíte tak chuť celého salátu. Ořechové oleje je vhodné použít i tam, kde se normálně používají samotné ořechy. Pokud s nimi děláte štrůdl a zrovna nejsou po ruce, nebojte se zakápnout jablka tímto olejem – po upečení máte pocit, že tam oříšky opravdu jsou. Máte rádi nudle s mákem? Po uvaření těstovin přidejte právě makový oleje, posypte mákem a budete příjemně překvapeni. A kdy použít hořčičný olej? Ten je vhodný do domácích marinád, majonéz nebo třeba na naložení mase před grilováním. A jak to dělají skuteční gurmáni? Nemažou si chleba máslem, ale do malé mističky s olejem si namáčejí pečivo. Tak vyzkoušejte některý z našich typů.

Článek 5 superpotravin, které (možná) ještě neznáte
5 superpotravin, které (možná) ještě neznáte

Také si dáváte do nového roku předsevzetí? Pokud ano, letos byste do nich rozhodně měli zahrnout konzumaci superpotravin..

ČÍST
Článek Co vás v zimě zahřeje?
Co vás v zimě zahřeje?

Teploty pod nulou, sníh, mráz. Zkrátka zima, jaká má být. Nepatříte mezi horkokrevné šťastlivce a neustále přemýšlíte, j..

ČÍST

Produkty z článku:

480 g
Bohemia olej Olej arašídový 250 ml
Bohemia olej Olej arašídový 250 ml

189 Kč

480 g
Bohemia olej Olej dýňový 250 ml
Bohemia olej Olej dýňový 250 ml

257 Kč

480 g
Bohemia olej Olej hořčičný 250 ml
Bohemia olej Olej hořčičný 250 ml

185 Kč

480 g
Bohemia olej Olej hroznový 250 ml
Bohemia olej Olej hroznový 250 ml

265 Kč

480 g
Bohemia olej Olej makový 250 ml
Bohemia olej Olej makový 250 ml

222 Kč

480 g
Bohemia olej Olej vlašský 250 ml
Bohemia olej Olej vlašský 250 ml

319 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení