Muchovník

leaf image


A co se dá z muchovníku v kuchyni udělat?

Určitě vyzkoušejte koláč. Použijte vaše oblíbené těsto, nasypte na něj muchovník a upečte. Plody i po tepelné úpravě drží celkem tvar, klasické borůvky se více rozpečou. Vyzkoušela jsem dětem jen rozmačkat a trochu osladit a bylo to super. Mističku jsem nechala i manželovi, který ji nesnědl hned, a to jsem koukala. Muchovník obsahuje i hodně pektinu, protože po chvíli, kdy byly plody rozmačkány, došlo k želírujícímu efektu a byl to konzistencí skoro pudink. Tak až budete přidávat do smoothie, nedávejte plodů moc, jinak to bude na jedení lžičkou a ne na brčko. Loni jsem vyzkoušela i kompot bez cukru. Byla jsem mile překvapena, že byl docela sladký , plody si opět zachovaly tvar. Po přidání do jogurtu je to lahůdka. Vyzkoušela jsem i čerstvý muchovník na ozdobu dortu a i za dva dny muchovník nevypadal „unaveně“. Letos mám v plánu šťávu za studena, tak zkušenosti až na podzim.

Teď už sezona čerstvých jahod končí, rybíz ještě není a tak se na zahradě s chutí vrhám na muchovník. Pokud se vám ho podaří sehnat na nějakém trhu, určitě ho ochutnejte a jestli vám ještě neroste na zahradě, tak si ho pořiďte. Je to na vše použitelná dobrota.

Ing. Pavlína Žďárková
specialistka na výživu

Článek Prima Spremitura - přírodní péče z Toskánska
Prima Spremitura - přírodní péče z Toskánska

Když se řekne Prima Spremitura, vybaví se každému, kdo umí italsky, první lisování oleje. Všem, kteří už deset let nakup..

ČÍST
Článek Co ke svačině?
Co ke svačině?

Září je měsíc, který zažene děti do škol a rodičům přidělá jednu malou každodenní starost. Co ke svačině? Do školy, na k..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení