Matcha a co o ní víme

Matcha (též mačča) vzala svět útokem. V poslední době se objevuje snad v každém jídle a pití, které si můžete představit. To proto, že matcha má skutečně spoustu zdravého využití.
Matcha se vyrábí z těch nejjemnějších listů čajovníku, které jsou před sklizní zastiňovány. Díky tomu obsahuje spoustu chlorofylu, které výslednému čaji dodává tmavě zelenou barvu a nezaměnitelnou chuť. Po sklizni se listy rozemelou na jemný prášek, a čaj se připraví rozšleháním prášku, podle tradiční japonské ceremonie v horké vodě, čím vznikne výrazná hořkosladká chuť. Výhoda matchy ale spočívá v tom, že na rozdíl od ostatních čajů na teplotě vody nezáleží – zejména v létě si můžete okamžitě připravit zdravý ledový čaj. Čím méně teplou vodu použijete, tím jemnější a méně sladkou chuť nálev získá, takže můžete experimentovat, dokud si nevytvoříte svůj dokonalý nápoj. A pokud náhodou hledáte, čím byste nahradili kávu ve svém latté, matcha poslouží skvěle. Dokonce ji ani nemusíte sladit, i kdybyste to s kávou dělali.
Matcha je ale také skvělým pomocníkem v kuchyni. Pro sušenky, dorty, makronky, panna cottu a dokonce i zmrzlinu se používá základní kvalita prášku. Běžně stačí jen velmi malé množství k tomu, abyste docílili výrazné chuti, takže balíček základní matchy vám vydrží dlouho. Jestli se sladkému snažíte vyhnout, uplatnění najde matcha i ve slané kuchyni. I když se to na první pohled nezdá, použití čaje v kuchyni dodává slaným jídlům novou a jedinečnou dimenzi.
A proč je matcha tak zdravá? Díky tomu, že se prášek rozšlehá a vypije, se vám do organismu dostanou celé čajové lístky, a nejen jejich odvar. Ty obsahují spoustu antioxidantů, a z nich zejména katechinů, které mají pro tělo nejpříznivější účinek. Díky kombinaci kofeinu a aminokyseliny L-theaninu, která je v matche ve vyšším podílu než u většiny ostatních čajů, pití matchy zlepšuje pozornost na delší dobu než káva nebo jiné čaje, a zrychlením metabolismu pomáhá s hubnutím.