Hubnutí – očista – přísun vitamínů

leaf image

Podíváme se na jeho složení, co vše dobrého dokáže v našem těle a doporučíme i nějaký fajn recept.

Article


Kysané zelí zná určitě každý, jako bohatý zdroj vitamínu C. Námořníci si na dlouhé plavby brali sudy s kysaným zelím, aby netrpěli kurdějemi. V každém vesnickém stavení dříve měli svoje vykvašené zelí. I dnes má hodně rodin doma zelák s touto dobrotou. Nejinak je tomu i v okolních evropských státech, kde ho také znají a připravují. Při vzniku této zeleninové speciality se množí bakterie mléčného kvašení, které jsou dobrým probiotikem. To jsou ty kamarádské mikroorganizmy, které osidlují naše střevo a napomáhají při trávení. Zelí lze proto doporučit po užívání antibiotik i při zažívacích problémech pro správné osídlení střeva mikroflórou. Vysoký podíl vlákniny má kladný vliv na trávicí trakt, odstraňování nechtěných a někdy až toxických látek z těla a snadnějšímu vyprazdňování. A pro hubnoucí organismus ještě dvě pozitivní zprávy – díky vláknině máte brzy pocit sytosti a glykemický index je velice nízký, dochází tedy k postupnému uvolňování cukrů do krve. A ještě jedna dobrá zpráva. Jak zelí, tak i šťáva z něj, pokud se užívají pravidelně, dokáží příznivě ovlivnit hladinu cholesterolu. A jedno malé negativum – může způsobovat lehké nadýmání u citlivých jedinců.

My jsme si dnes vybrali ty klady, které jsou spojeny s hubnutím a očistou organizmu. Určitě by se dala vyjmenovat i řada dalších vitamínů a minerálů, které v kysaném zelí jsou. My vám raději zkusíme dát pár tipů, jak zelí vhodně upravit.

Začneme teplými variantami. Knedlo, zelo je typická klasika, ale v povánočním období? Ale klidně, když si naložíme půl malého talíře zelí, plátek libového masa a dva celozrnné knedlíky. I toto jídlo si můžeme dát. Určitě bychom vám doporučili kysané zelí i jako přílohu k jiným pokrmům. Vyzkoušejte bulgurové rizoto a k tomu kysané zelí a nebudete zklamáni. Obecně se dá říci, že jako příloha může být jak v teplé, tak studené variantě. U té teplé přijdeme trochu o vitamíny.

A dáme vám ještě typy na saláty z kysaného zelí. Pokud chcete trochu změnu a ne jen samotné zelí, tak na kombinaci lze doporučit cibuli, křen, mrkev či červenou řepu. Pokud vám vadí hodně kyselá chuť, můžete zelí trochu propláchnout vodou a nastrouhat do něj třeba i jablko. Takovou variantu mají rády většinou děti a můžeme je tak přivést ke konzumaci této prospěšné dobroty.

Vyzkoušejte některý z typů na saláty nebo třeba slaný koláč s kysaným zelím v sekci Receptů.



Ing. Pavlína Žďárková
Specialista na výživu

Článek Kokosový olej a jeho použití II.
Kokosový olej a jeho použití II.

V předchozím článku jsme se podívali na kokosový olej a jeho účinky zejména v koupelně. Nyní je čas zahřešit si zdravěji..

ČÍST
Článek Muchovník
Muchovník

V našich podmínkách roste velice dobře, bohatě plodí. Keře se dají využít i jako živý plot.

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení