Fenomén RAW food - co je do 42 se počítá!
Výživový směr založený na konzumaci nevařených a průmyslově neupravených potravin. Základem je konzumace syrové stravy. Vyznavači RAW jsou přesvědčeni, že se výživová hodnota potravin zahřátých nad 42 stupňů C snižuje. Podle tohoto směru se vše „živé″ v potravinách ničí a tepelně upravená strava je „mrtvá″.
A co mám tedy jíst?
Na talíř se dostane hlavně tepelně neupravovaná zelenina, ovoce, semena, luštěniny, obiloviny, ryby i mléko. V raw kuchyni nenajdou běžné spotřebiče uplatnění. Sporáky a trouby jsou nahrazeny mixéry, sušičkami, odšťavňovači a spiralizéry. Nedílnou součástí je i nakličování semen, namáčení obilovin i sušení potravin pro lepší uchovatelnost.
A co z toho budu mít?
Konzumace RAW FOOD je dnes populárním směrem a jeho zastánci uvádějí celou řadu výhod a pozitiv. Např. příjem vyššího obsahu živin, nižší příjem tuků, snížení příjmu nevhodných aditiv a cukrů, ekologicky šetrné stravování.
Ale co moje svíčková?
Pokud si i tak rádi pochutnáte na klasické domácí svíčkové se šesti, vyzkoušejte syrovou stravu třeba jen na nějaký čas. Každopádně doplnění našeho jídelníčku o RAW pokrmy můžeme jenom doporučit. Uspěchané jídlo dneška nabízí jen malý podíl zeleniny a ovoce, a tak nám může RAW strava přinést zvýšení podílu zdraví prospěšných látek.
Určitě některé RAW dobroty ochutnejte.
20.května 2015