Energie po ruce: Co si sbalit na svačinu do zimních hor?

leaf image

Ať už se do hor chystáte na jednodenní výlet nebo víkendovou lyžovačku, měli byste si s sebou sbalit i něco k zakousnutí. Svačinu, která vám dodá energii a tělu dostatek kvalitních živin a zároveň nebude plná cukru a ztužených tuků. Co si tedy vzít s sebou?

Article


1. Sušené ovoce


Během procesu sušení se z ovoce odpaří voda, jednotlivé kousky zmenší svůj objem, jsou hutnější a výživnější. Sušené ovoce také obsahuje mnohem více ovocného cukr (fruktózy) než čerstvé ovoce. Pozor si dejte při nákupu sušeného ovoce a vybírejte takové, které není ošetřeno oxidem siřičitým a neobsahuje přidaný cukr. Nejlepší sušené datle, jablečné křížaly, rozinky nebo brusinky.

2. Oříšky


Pokud netrpíte alergií na ořechy, můžete si s sebou nabalit na výlet i oříšky. Ořechy obsahují hodně tuku a jsou skvělou zásobárnou energie. Těchto tuků se rozhodně obávat nemusíte, patří mezi ty zdravé, rostlinné. Možná vás ale překvapí, že ořechy obsahují také bílkoviny a hodně vlákniny. Výborně vás proto zasytí a poskytnou výživu i vašim svalům, které potřebují bílkoviny pro svou regeneraci. I kdybyste po celý rok nevystrčili nos z domu, rozhodně byste si měli hrst ořechů denně dopřát.
Tip: Mezi ořechy s vysokým obsahem bílkovin patří mandle, pistácie, arašídy a kešu. Vybírejte ty, které nejsou pražené a solené.

3. Raw tyčinky


Nechce se vám kupovat deset různých pytlíků ořechů a sušeného ovoce? Pak jsou pro vás raw tyčinky jako stvořené. Raw tyčinky jsou vyrobeny ze sušeného, nedoslazovaného ovoce a ořechů. Žádná ze surovin neprošla tepelnou úpravou, a tak si raw tyčinky zachovávají veškeré živiny a důležité enzymy. Na výletech oceníte jejich skladnostraw tyčinky v batohu zaberou jen málo místa, v pohodě je strčíte do kapsy, v létě se vám neroztečou a mrazu taky odolají.
Tip: S raw tyčinkami máte na výběr i z neobvyklých příchutí - třeba maca a baobab, acai nebo maracuja.

4. Müsli tyčinky


Müsli tyčinky už tepelně upraveny jsou. Obiloviny v nich obsažené dodají vašemu tělu komplexní sacharidy a vlákninu, takže vás také zasytí na delší dobu. Bývají často doplněny oříšky, ovocem nebo jejich kombinací. V případě kupovaných müsli tyčinek si dávejte pozor na jejich složení. Často bývají namočeny do jogurtové či rádoby čokoládové polevy, která obsahuje ztužené tuky. Chcete-li si müsli tyčinku koupit vybírejte buď mezi nemáčenými nebo si pozorně přečtěte složení, zda se v případě polevy jedná skutečně o čokoládu.
Tip: Hledáte opravdu kvalitní müsli tyčinku? Upečte si müsli tyčinky podle našeho receptu. Vhodný je i pro vegany.

5. Flapjacky


Flapjacky jsou doslova kalorickou bombou, kterou oceníte při velkém výdaji energie. Představte si ho jako voňavou, slaďoučkou dobrotu pečenou v troubě. Klasický flapjack obsahuje hromadu vloček, másla, zlatého sirupu a zpravidla také třtinového cukru. Často v něm najdete také ořechy, sušené ovoce nebo čokoládu. Flapjacky se skvěle hodí na snídani před namáhavým výstupem nebo celodenní lyžovačkou.
Tip: Flapjack si můžete buď koupit (dokonce i ve veganské variantě) nebo si ho doma upéct. Podle našeho receptu to není žádná věda a zvládnou to i začátečníci.

6. Čokoláda


Ačkoliv bývá čokoláda řazena mezi nezdravé pochutiny, opak je pravdou. Musíte si ovšem koupit opravdu kvalitní čokoládu, která obsahuje alespoň 50 % kakaové složky v sušině. Kakaové boby totiž patří mezi superpotraviny a obsahují mimo jiné povzbuzující kofein a theobromin a hořčík působící proti svalovým křečím. Jedinou nevýhodou čokolády tak zůstává fakt, že se vám v teple rozpustí. Jediným řešením v takovém případě je koupit si čisté kakaové boby.
Tip: I čokoládu seženete v raw kvalitě. Její výrobě se věnují například značky Lifefood a Iswari.

Článek Bezlepková dieta, ano či ne?
Bezlepková dieta, ano či ne?

Lepek je všeobecně velké rozebírané téma v dnešní době. Jíst lepek, nebo ho nejíst? Mnozí lidé si myslí, že s vynechán..

ČÍST
Článek Oleje a jejich prospěšnost pro zdraví
Oleje a jejich prospěšnost pro zdraví

Věděli jste, že vhodné za studena lisované oleje mohou účinně podpořit a udržet zdraví? Zároveň umí tělu dodat velké mno..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení