Energie po ruce: Co si sbalit na svačinu do zimních hor?

leaf image

Ať už se do hor chystáte na jednodenní výlet nebo víkendovou lyžovačku, měli byste si s sebou sbalit i něco k zakousnutí. Svačinu, která vám dodá energii a tělu dostatek kvalitních živin a zároveň nebude plná cukru a ztužených tuků. Co si tedy vzít s sebou?

Article


1. Sušené ovoce


Během procesu sušení se z ovoce odpaří voda, jednotlivé kousky zmenší svůj objem, jsou hutnější a výživnější. Sušené ovoce také obsahuje mnohem více ovocného cukr (fruktózy) než čerstvé ovoce. Pozor si dejte při nákupu sušeného ovoce a vybírejte takové, které není ošetřeno oxidem siřičitým a neobsahuje přidaný cukr. Nejlepší sušené datle, jablečné křížaly, rozinky nebo brusinky.

2. Oříšky


Pokud netrpíte alergií na ořechy, můžete si s sebou nabalit na výlet i oříšky. Ořechy obsahují hodně tuku a jsou skvělou zásobárnou energie. Těchto tuků se rozhodně obávat nemusíte, patří mezi ty zdravé, rostlinné. Možná vás ale překvapí, že ořechy obsahují také bílkoviny a hodně vlákniny. Výborně vás proto zasytí a poskytnou výživu i vašim svalům, které potřebují bílkoviny pro svou regeneraci. I kdybyste po celý rok nevystrčili nos z domu, rozhodně byste si měli hrst ořechů denně dopřát.
Tip: Mezi ořechy s vysokým obsahem bílkovin patří mandle, pistácie, arašídy a kešu. Vybírejte ty, které nejsou pražené a solené.

3. Raw tyčinky


Nechce se vám kupovat deset různých pytlíků ořechů a sušeného ovoce? Pak jsou pro vás raw tyčinky jako stvořené. Raw tyčinky jsou vyrobeny ze sušeného, nedoslazovaného ovoce a ořechů. Žádná ze surovin neprošla tepelnou úpravou, a tak si raw tyčinky zachovávají veškeré živiny a důležité enzymy. Na výletech oceníte jejich skladnostraw tyčinky v batohu zaberou jen málo místa, v pohodě je strčíte do kapsy, v létě se vám neroztečou a mrazu taky odolají.
Tip: S raw tyčinkami máte na výběr i z neobvyklých příchutí - třeba maca a baobab, acai nebo maracuja.

4. Müsli tyčinky


Müsli tyčinky už tepelně upraveny jsou. Obiloviny v nich obsažené dodají vašemu tělu komplexní sacharidy a vlákninu, takže vás také zasytí na delší dobu. Bývají často doplněny oříšky, ovocem nebo jejich kombinací. V případě kupovaných müsli tyčinek si dávejte pozor na jejich složení. Často bývají namočeny do jogurtové či rádoby čokoládové polevy, která obsahuje ztužené tuky. Chcete-li si müsli tyčinku koupit vybírejte buď mezi nemáčenými nebo si pozorně přečtěte složení, zda se v případě polevy jedná skutečně o čokoládu.
Tip: Hledáte opravdu kvalitní müsli tyčinku? Upečte si müsli tyčinky podle našeho receptu. Vhodný je i pro vegany.

5. Flapjacky


Flapjacky jsou doslova kalorickou bombou, kterou oceníte při velkém výdaji energie. Představte si ho jako voňavou, slaďoučkou dobrotu pečenou v troubě. Klasický flapjack obsahuje hromadu vloček, másla, zlatého sirupu a zpravidla také třtinového cukru. Často v něm najdete také ořechy, sušené ovoce nebo čokoládu. Flapjacky se skvěle hodí na snídani před namáhavým výstupem nebo celodenní lyžovačkou.
Tip: Flapjack si můžete buď koupit (dokonce i ve veganské variantě) nebo si ho doma upéct. Podle našeho receptu to není žádná věda a zvládnou to i začátečníci.

6. Čokoláda


Ačkoliv bývá čokoláda řazena mezi nezdravé pochutiny, opak je pravdou. Musíte si ovšem koupit opravdu kvalitní čokoládu, která obsahuje alespoň 50 % kakaové složky v sušině. Kakaové boby totiž patří mezi superpotraviny a obsahují mimo jiné povzbuzující kofein a theobromin a hořčík působící proti svalovým křečím. Jedinou nevýhodou čokolády tak zůstává fakt, že se vám v teple rozpustí. Jediným řešením v takovém případě je koupit si čisté kakaové boby.
Tip: I čokoládu seženete v raw kvalitě. Její výrobě se věnují například značky Lifefood a Iswari.

Článek Překvapte své blízké dárkem, který jste sami vyrobili
Překvapte své blízké dárkem, který jste sami vyrobili

Dneska Vám nepřineseme novinky ze světa zdravé výživy, ale návody, jak si doma snadno vyrobit dárky a dekorace pro Váš b..

ČÍST
Článek Máte v kuchyni ten správný olej? 1.část
Máte v kuchyni ten správný olej? 1.část

Základní rozdělení tuků, jak se v nich orientovat.

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení