Pravidla detoxikace: Co byste neměli podcenit?

leaf image

Chcete detoxikací zhubnout pár kilo, očistit tělo, zlepšit pleť nebo jen nastartovat změnu životního stylu? Ať už se pro detoxikaci rozhodnete z jakéhokoliv důvodu, měli byste dodržet několik zásad, aby vám po absolvované kúře nebylo hůř než před ní. Jak se tedy na detox připravit?

Article

1. Připravte se 

Změnou stravovacího a pitného režimu ze dne na den způsobíte tělu šok, který se může projevit i ataky migrény nebo celkovou slabostí. Máte-li v úmyslu podstoupit detoxikační program, věnujte pár dnů před ním přípravě. Postupně omezte potraviny, kterým se chcete během detoxikace vyhnout. Patří mezi ně například káva, černý čaj, alkohol a cukr nebo pšeničná mouka a mléčné výrobky.

2. Doplňte tekutiny

Během detoxikace budete z těla odbourávat toxiny, tedy jedovaté látky. Ty jsou bezpečně uložené v buňkách a pryč se jim jen tak nechce. Vyplavte je dostatečným pitným režimem. Stačit by měly zhruba 3 litry tekutin, jejich množství ale vždy přizpůsobte své výšce, váze a tělesné aktivitě.

3. Hýbejte se

Fyzická aktivita rozhýbe lymfatický, vylučovací i oběhový systém, zvýší pocení i okysličování organismu, a tím podpoří odstranění toxinů z těla. Nemusíte běhat denně maratony – to ostatně při detoxikaci není ani žádoucí, stačí obyčejné procházky rychlejší chůzí.

4. Nestresujte se

Až se budete procházet, myslete na to, že vašim největším nepřítelem zodpovědným za mnohá onemocnění je stres. Aby se tělo se stresem úspěšně vyrovnalo, potřebuje k tomu hodně vitamínů B a C, které mu vám pak budou během detoxikace chybět. Zkuste se proto vyhnout stresovým situacím, dbejte na dostatečný příjem vitamínů a minerálů a naučte se odpočívat.

5. Vyspěte se

Do stresu vás lehce dostane i nedostatek spánku. Jednorázový spánkový deficit vám neuškodí, ovšem dlouhodobé ponocování dostane váš organismus do nepohody, protože mu nedopřejete dostatek času k načerpání nových sil. Výsledkem může být kromě únavy také oslabení imunitního systému nebo přibírání na váze.

6. Berte v potaz svůj zdravotní stav

Detoxikace není vhodná pro každého, protože je pro tělo náročná. Pokud užíváte léky, trpíte nemocemi oběhového nebo lymfatického systému či kolísáním krevního tlaku, zkonzultujte předem svůj záměr se svým praktickým lékařem.

7. Podpořte detoxikaci užíváním přírodních doplňků stravy

Při očistě organismu vám pomohou zelené potraviny, jako je chlorella, zelený ječmen nebo spirulina. Tyto přírodní doplňky totiž obsahují vysokou koncentraci vitamínů, stopových prvků, aminokyselin i chlorofylu, které v těle spouští regenerační procesy. Výborné pročišťující účinky má ale i obyčejná česká kopřiva nebo pampeliška.
 

Článek Rychlá snídaně! Začněte svůj den chutnou kaší.
Rychlá snídaně! Začněte svůj den chutnou kaší.

Kaše. Jedna z oblíbených a nutričně hodnotných snídaní. Uvařit rýžovou kaši určitě zvládne každý. U kaše jáhlové už musí..

ČÍST
Článek Klíčky plné zdraví
Klíčky plné zdraví

Je to malý zázrak - mrňavé suché semínko či zrníčko se během pár dnů změní v drobnou čerstvou zeleninu, nabitou vitamíny..

ČÍST

Produkty z článku:

100 g
NATU Pampeliška prášek 90 g BIO
NATU Pampeliška prášek 90 g BIO

209 Kč

195 g
NATU Chlorella prášek 180 g BIO
NATU Chlorella prášek 180 g BIO

295 Kč

330 g
Topnatur Green Trio (spirulina, chlorella, zelený ječmen) 540 tbl.
Topnatur Green Trio (spirulina, chlorella, zelený ječmen) 540 tbl.

509 Kč

90 g
NATU Kelp prášek 80g BIO
NATU Kelp prášek 80g BIO

139 Kč

200 g
NATU Spirulina prášek 180 g BIO
NATU Spirulina prášek 180 g BIO

259 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení