Datle

leaf image

Datle je druh ovoce, které patří mezi nejbohatší energetický zdroj pro lidský organismus, jelikož jsou ze 70 % tvořeny sacharidy ve formě přírodních cukrů, zatímco obsah vody je nízký. Dále obsahují draslík, železo, chlór a vitamín B.

Article

U nás jsou datle považovány za exotické ovoce a konzumují se převážně v lisované formě, například v Severní Africe a v Arábii jsou významnou základní složkou potravy. V zemích, kde se datle pěstují, konzumují se jako čerstvé nebo sušené. Ze sušených datlí se mele mouka. Dále se také z datlí vyrábí datlový med, a to tak, že se přezrálé bobule, z nichž vykapává sladký sirup, ponechají na sítech.

Datlovník je palma, která pochází z oblasti Přední Asie a odtud se dále vlivem člověka rozšířila do suchých oblastí. Odhaduje se, že datle jsou pěstovány člověkem déle než 5 tisíc let a píše se o nich v Bibli i v Koránu. Mezi nejvýznamnější producenty datlí pro evropský trh patří Tunisko a Alžírsko.

Datlovník je velice zajímavou rostlinou po ekologické stránce. Pokud je v půdě dostatek spodní vody, tak snáší vysoké denní teploty a noční poklesy teploty, nedostatek srážek a suchý vzduch. Datlovník je palma dvoudomá to znamená, že existují stromy jen samčí a samičí, na které je pyl přenášen větrem.

Datle můžete konzumovat samostatně jen tak, ale také je můžete přidávat do ovocných či zeleninových salátů, nebo je smíchávat v pokrmech se smetanou. V RAW stravě můžete z datlí připravit mnoho živých dezertů, od dortů, kuliček až po cukroví…

Pokud Vás nebo Vaše děti honí mlsná, tak datle jsou nejlepší náhražkou sladkostí!



Přebráno z Běžecká škola.

Článek Vyzkoušejte mě – jsem sójové mléko
Vyzkoušejte mě – jsem sójové mléko

Sója je zajímavou plodinou. Obsahuje vysoký podíl bílkovin. Pro naše tělo jsou nejcennější kvalitní aminokyseliny, dále ..

ČÍST
Článek 5.6. Den životního prostředí
5.6. Den životního prostředí

Na středu 5.6. letos připadá Den životního prostředí. Co tento den podniknout aspoň malý krůček k tomu, abychom se chova..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení