Cuketa – všestranná dobrota
Cuketa, cukyna je tykev obecná, která je běžnou součástí našich jídelníčků. Dají se z ní připravovat sladká i slaná jídla, syrová má lahodnou chuť a mnohostranné použití. Pojďme se ji trochu podívat pod slupku.
Sklizeň
Nejjemnější chuť mají mladé cukety kolem 20-30 cm, kdy jsou semena ještě měkká a nemusí se ani loupat. V kuchyni najdou využití i ty větší kusy, které se po vydlabání dají naplnit a zapéct.
Obsah cenných látek
Cuketa má vysoký obsah vody (kolem 90%) a tím nízkou energetickou hodnotu a je vhodná při redukčních dietách. Z minerálních látek stojí za zmínku vyšší obsah draslíku, hořčíku a vápníku. Z biologicky významných látek je to pak vláknina a slizové látky, které podporují peristaltiku střev a pozitivně regulují krevní cukr. Z vitamínů to jsou skupiny B, C. Zejména ve slupce jsou obsaženy i karotenoidy, které udržující naše oči v dobré kondici.
A pokud máte chuť, vyzkoušejte některý z našich báječných receptů. Veškeré koření najdete v našem e-shopu.
Ratatouille
Oblíbená zelenina z Provence. Zdomácněla i u nás, tak ji vyzkoušejte. Cuketa, lilek, paprika, rajčata, cibule – vše ve stejném poměru osmahneme na oleji, přidáme provensálské koření a rychlá večeře je hotová. Přílohou může být pečivo, rýže, maso, ryba, těstoviny.
Quiche
Další inspirací z Francie jsou slané plněné koláče většinou pečené v kulaté formě. Těsto je jednoduché na přípravu – je to pouze 250g mouky (celozrnná), 125 g másla, 25 ml vody, vejce, trochu soli. Těstem vyplňte formu až po okraje a do středu dejte tuto směs: půlka nastrouhané cukety, půlka nakrájeného květáku, smetana (obyčejná nebo Provamel), mletý rozmarýn, 2 vejce, sůl. Zapečte v troubě a je hotovo.
Cuketové RAW špagety
Z cukety se dají vyrobit špagety pomocí spiralizéru. Pokud ho nevlastníte, je možné z cukety udělat široké nudle obyčejnou škrabkou. Na omáčku můžete použít sušená a čerstvá rajčata, česnek, bazalku, oregano. Nebo co máte rádi.
Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu