Co vás v zimě zahřeje?

leaf image

Teploty pod nulou, sníh, mráz. Zkrátka zima, jaká má být. Nepatříte mezi horkokrevné šťastlivce a neustále přemýšlíte, jak se zahřát? Nebo se o vás pokouší viróza? Pokud zařadíte do jídelníčku následující pětici zahřívacích potravin, přestanete mrznout.

Article

Zázvor


Zázvorový kořen seženete za pár korun v každém supermarketu. Působí v těle proti bakteriím a zánětům, a tak zatočí se začínajícím nachlazením i virózou. Ostrou až pálivou chuť zázvoru způsobuje obsah gingerolu, látky složením podobné kapsaicinu, který znáte z chilli papriček.

Kam s ním?


Přidejte zázvor do čočkové polévky nebo si uvařte zázvorový čaj s medem. Nemáte po ruce čerstvý zázvorový kořen? Stejně vám poslouží i sušený zázvor. Anebo si kupte už připravený zázvorový čaj. Na cesty jsou výborné také zázvorové bonbony nebo kandovaný zázvor.

Skořice


Exotická skořice už v Česku dávno zdomácněla. Dokážete si bez ní představit třeba perníčky? Voňavá skořice nejenom že zahřívá celý organismus, ale zlepšuje celé trávení. Stejně tak působí proti bakteriím, což z ní činí skvělého pomocníka v boji proti bacilům.

Kam s ní?


Posypte si skořicí ranní ovesnou kaši oslazenou medem a uvidíte, že se vám bude do práce či školy odcházet mnohem veseleji. Výborný je také jablečný kompot se skořicí.

Pepř


Pepřové kuličky se v českých zemích používaly již ve středověku. Pálivý pepř stimuluje spalování tuků, podporuje vylučování hlenů a v něm obsažený piperin dokonce tlumí bolest. Opepřete si pořádně život a už nikdy nebudete mít studené nohy, ani ruce.

Kam s ním?


Pepř všichni používáme na dochucení polévek, omáček nebo masa. Vyzkoušejte ho trochu netradičně v Yogi čaji, který vám prohřeje i tu nejzmrzlejší buňku v těle.

Jáhly


Loupané proso, tedy jáhly, jsou neprávem opomíjená, ale velice výživná potravina, která vás důkladně zahřeje. Zmírňují deprese a únavu a jsou výborně stravitelné, a tak se dají použít i při šetřící nebo bezlepkové dietě.

Kam s nimi?


Z jáhel si můžete uvařit jahelnou kaši, a to jak sladkou (třeba s ořechem, skořicí a medem), tak slanou. Anebo si upečte staročeský jahelník se sušenými švestkami. Nezapomeňte před samotnou úpravou jáhly propláchnout a spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé chuti.

Chilli


Chilli papričky jsou pálivé díky obsahu kapsaicinu, který vás zahřeje, a zároveň se jeho přítomnost v těle postará o vyplavení endorfinů a serotoninu, takže budete mít dobrou náladu. Chilli se výborně hodí při rýmě, protože pomáhá uvolňovat ucpaný nos, a taky působí jako dezinfekce v trávicím traktu. Pokud máte pocit, že jste snědli něco podezřelého, dejte si chilli.

Kam s ním?


Chilli se hodí snad všude. Do polévek, omáček i do čokolády. Nic v zimě nezahřeje tak skvěle jako horká polévka dochucená chilli. Nebo si dejte čokoládu se špetkou chilli. Do žil se vám obratem vlije teplo.

Článek Nechte si zásilku zabalit ekologicky
Nechte si zásilku zabalit ekologicky

Chtěli jste ho, ptali jste se na nás něj... Všem nepřátelům plastu s radostí oznamujeme, že nyní si můžete nechat vaši z..

ČÍST
Článek Svačinka? Že by raw tyčinka?
Svačinka? Že by raw tyčinka?

S raw tyčinkou neuděláte chybu. Raw tyčinky jsou složeny pouze z ovoce, ořechů, kakaa, kávy – záleží na kombinaci a příc..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení