Co vás v zimě zahřeje?

leaf image

Teploty pod nulou, sníh, mráz. Zkrátka zima, jaká má být. Nepatříte mezi horkokrevné šťastlivce a neustále přemýšlíte, jak se zahřát? Nebo se o vás pokouší viróza? Pokud zařadíte do jídelníčku následující pětici zahřívacích potravin, přestanete mrznout.

Article

Zázvor


Zázvorový kořen seženete za pár korun v každém supermarketu. Působí v těle proti bakteriím a zánětům, a tak zatočí se začínajícím nachlazením i virózou. Ostrou až pálivou chuť zázvoru způsobuje obsah gingerolu, látky složením podobné kapsaicinu, který znáte z chilli papriček.

Kam s ním?


Přidejte zázvor do čočkové polévky nebo si uvařte zázvorový čaj s medem. Nemáte po ruce čerstvý zázvorový kořen? Stejně vám poslouží i sušený zázvor. Anebo si kupte už připravený zázvorový čaj. Na cesty jsou výborné také zázvorové bonbony nebo kandovaný zázvor.

Skořice


Exotická skořice už v Česku dávno zdomácněla. Dokážete si bez ní představit třeba perníčky? Voňavá skořice nejenom že zahřívá celý organismus, ale zlepšuje celé trávení. Stejně tak působí proti bakteriím, což z ní činí skvělého pomocníka v boji proti bacilům.

Kam s ní?


Posypte si skořicí ranní ovesnou kaši oslazenou medem a uvidíte, že se vám bude do práce či školy odcházet mnohem veseleji. Výborný je také jablečný kompot se skořicí.

Pepř


Pepřové kuličky se v českých zemích používaly již ve středověku. Pálivý pepř stimuluje spalování tuků, podporuje vylučování hlenů a v něm obsažený piperin dokonce tlumí bolest. Opepřete si pořádně život a už nikdy nebudete mít studené nohy, ani ruce.

Kam s ním?


Pepř všichni používáme na dochucení polévek, omáček nebo masa. Vyzkoušejte ho trochu netradičně v Yogi čaji, který vám prohřeje i tu nejzmrzlejší buňku v těle.

Jáhly


Loupané proso, tedy jáhly, jsou neprávem opomíjená, ale velice výživná potravina, která vás důkladně zahřeje. Zmírňují deprese a únavu a jsou výborně stravitelné, a tak se dají použít i při šetřící nebo bezlepkové dietě.

Kam s nimi?


Z jáhel si můžete uvařit jahelnou kaši, a to jak sladkou (třeba s ořechem, skořicí a medem), tak slanou. Anebo si upečte staročeský jahelník se sušenými švestkami. Nezapomeňte před samotnou úpravou jáhly propláchnout a spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé chuti.

Chilli


Chilli papričky jsou pálivé díky obsahu kapsaicinu, který vás zahřeje, a zároveň se jeho přítomnost v těle postará o vyplavení endorfinů a serotoninu, takže budete mít dobrou náladu. Chilli se výborně hodí při rýmě, protože pomáhá uvolňovat ucpaný nos, a taky působí jako dezinfekce v trávicím traktu. Pokud máte pocit, že jste snědli něco podezřelého, dejte si chilli.

Kam s ním?


Chilli se hodí snad všude. Do polévek, omáček i do čokolády. Nic v zimě nezahřeje tak skvěle jako horká polévka dochucená chilli. Nebo si dejte čokoládu se špetkou chilli. Do žil se vám obratem vlije teplo.

Článek 6 potravin pro krásu
6 potravin pro krásu

Péče o krásu začíná už na talíři - to, co jíme, se projevuje na vzhledu naší pleti. Co tedy konzumovat, aby z toho měla ..

ČÍST
Článek Arónie - Černý jeřáb, královna antioxidantů
Arónie - Černý jeřáb, královna antioxidantů

Potkáváte na svých toulkách podzimní přírodou keře s černými bobulkami a láká Vás zkusit je ochutnat? Ale lze to vůbec?

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení