Chia semínka - bobtnají, Vy hubnete!

leaf image

Chia semínka patřila mezi nejzásadnější potraviny Aztéků. Věřili, že jim dodávají až nadpozemskou sílu. Sloužila jim dokonce jako platidla! Stala se i součástí náboženských rituálů.

Article


Chia semínka dnes řadíme mezi superpotraviny – obsahují velké množství vitamínů, živin, a minerálů. Jsou pro nás v první řadě nevyčerpatelnou zásobárnou energie. Konzumovat je můžeme na spoustu způsobů – samotné, jako kaši s dalšími obilninami, v nápojích nebo rozemleté na prášek.

Proč jsou pro nás chia semínka tak prospěšná:

• Obsahují vysoké množství proteinů, sacharidů, tuků a vlákniny.
• Jsou zásobárnou omega-3 mastných kyselin a antioxidantů.
• Vážou na sebe vodu a hydratují tělo zevnitř.
• Jsou přirozeným zdrojem draslíku, fosforu a zinku.
• Obsahují 5× více vápníku než mléko, 3× více železa než špenát a 15× více hořčíku než brokolice.

Chia semínka snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a vyrovnávají hladinu pH v těle. Jsou vhodná pro kohokoli včetně dětí a kojících žen. Jsou skvělým doplňkem stravy pro vegetariány a vegany, diabetiky, při redukčních dietách a při zvýšené psychické a fyzické zátěži. Běžně se doporučuje jako denní dávka dvě polévkové lžíce semínek. Velmi oblíbené jsou i mezi sportovci, jako přírodní zásobárna energie, která zvyšuje vytrvalost.

Chia hubnutí

Jak jsme už naznačili, chia semínka se také podílí na hubnutí. Nejčastější chybou při snaze shodit nějaké to kilo bývá snížený příjem bílkovin. Energie je pak tělem čerpána ze svalů, nikoliv z tuků. Chia semínka obsahují kromě vysokého podílu vlákniny, která pomáhá trávení, také spoustu proteinů a tím přispívají právě k růstu svalové hmoty.
Chia semínka díky svým hydrofilním vlastnostem zvětší objem až 12× a v těle vytváří lehce stravitelný gel. V žaludku pak zpomalují přeměnu sacharidů na jednoduché cukry a výkyv hladiny cukru v krvi není tak dramatický. Nepřepadá Vás pak chuť na sladké, jak to často bývá u diet nebo změně stravovacích návyků. Díky tomu, že chia semínka dokáží zvětšit svůj objem, bude jídlo sytější a Vy se zasytíte menší porcí.

Zázračná semínka v kuchyni

Chia semínka můžete zařadit do svého jídelníčku v nejrůznějších podobách. Použití je velmi jednoduché a univerzální. Ráno jsou velmi oblíbené k snídani jako kaše. Přidávají se do nejrůznějších jídel i do nápojů. Na rozdíl od lněných semínek nejsou tvrdá na skus a není potřeba je používat mletá. Semínka nemají žádnou specifickou chuť a tak se mohou stát součástí mnoha pokrmů a nápojů. Sportovci je mohou použít v základní gelovité formě. Stačí smíchat s vodou, ochutit citronovou šťávou a osvěžující nápoj jako pro aztécké běžce je na světě. Můžete je přimíchat do jogurtů, müsli, cereálních kaší. Pokud doma pečete chleba a přidáte je do těsta, díky svým hydrofilním vlastnostem mu zachovají dlouho vláčnost. Pokud rádi klíčíte semena, můžete vyzkoušet i tato. Jsou pak vhodným doplňkem do salátů. Při přípravě sladkých moučníků je díky pojivovým vlastnostem můžete použít do těsta místo vajec. A pro celiaky dobrá zpráva – chia jsou přirozeně bezlepkové.

Zařazením chia semínek do Vašeho jídelníčku předejdete celé řadě onemocnění, snadněji se rozloučíte s přebytečnými kily
a budete v pohodě!

Článek Wakame - druh mořské řasy
Wakame - druh mořské řasy

Mořské řasy jsou pomalu rostoucí zeleninou na mořském dně a patří k výživově nejhodnotnějším potravinám. Obsahují 15krát..

ČÍST
Článek Detoxikace, půst? Jak se vám líbí...
Detoxikace, půst? Jak se vám líbí...

Období masopustu a tučnějších zimních jídel je už pomalu za námi a začíná doba půstu, kdy se tradičně jedlo málo a vynec..

ČÍST

Produkty z článku:

500 g
Wolfberry Chia semínka 500 g
Wolfberry Chia semínka 500 g
300 g
Country Life Chia semínka 300g
Country Life Chia semínka 300g
300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení