Arónie - Černý jeřáb, královna antioxidantů

leaf image

Potkáváte na svých toulkách podzimní přírodou keře s černými bobulkami a láká Vás zkusit je ochutnat? Ale lze to vůbec?
Ano, lze. Jedná se o arónii nebo také Černý jeřáb.

Article

21. 10. 2015



Arónie se v  Evropě  začala pěstovat sice už v roce 1700, ale ve velkém se pěstování začal věnovat až kolem roku 1910 ruský biolog a pěstitel ovoce Ivan Mičurin zároveň s dalšími drobnými druhy ovoce, jako například jeřáby.

Plody arónie dozrávají v polovině léta a mají velmi trpkou chuť. Když je ale sklidíme přezrálé, po prvních mrazících, jejich chuť je méně tříslovitá. Trpkou chuť lze odstranit rozmačkáním plodů s medem nebo smetanou.

Arónie obsahuje velké množství antioxidantů a může být prospěšná k prevenci snížení rizika onemocnění způsobeného oxidačním stresem.

Plody arónie mají pozitivní vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při ateroskleróze. Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky. Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonoidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších stopových prvků, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.

Bobulky lze však otrhat a usušit, připravit marmeládu nebo šťávu, naložit jen do cukru či vyrobit likér, můžete zkusit i víno, ale dle výrobců arónie špatně kvasí.

V potravinářském průmyslu se využívá na výrobu příchutí nebo potravinářských barviv do nápojů nebo jogurtů.

Článek Zdravé svačiny pro školáky
Zdravé svačiny pro školáky

Se začátkem školního roku se naše ratolesti vracejí do školy a my opět přemýšlíme, co jim zabalit na svačinu, aby jim jí..

ČÍST
Článek Slané vánoce II – jaké druhy soli známe
Slané vánoce II – jaké druhy soli známe

Dnes budeme pokračovat v povídání o kuchyňské soli. Minule jsme upozornili na množství soli pro nás vhodné, které bohuže..

ČÍST

Produkty z článku:

150 g
Dragon Superfoods Aronie sušený plod 150 g Bio
Dragon Superfoods Aronie sušený plod 150 g Bio
69 g
Nature Line Celozrnné sušenky Arónie 65g
Nature Line Celozrnné sušenky Arónie 65g

26 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení