Naše webové stránky vyžadují pro svojí správnou činnost cookies. Dalším používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas. Rozumím

Recept: Mazanec

Na žádném stole by sladký bochánek o Velikonoční neděli neměl chybět - těsto na mazance se tradičně zadělává na Bílou sobotu ráno.Mazanec
300 g Pšeničná mouka jemně mletá

100 g Třtinový cukr přírodní

120 g Máslo

3 Ks Vejce

40 g Droždí

250 ml Mléko

60 g Rozinky

Citrónová kůra

Muškátový oříšek

Mandle hnědé celé

Vlašské ořechy

Citrónový cukr Amylon

Sůl
obtiznostobtiznostobtiznostobtiznostobtiznost
190 minut
10

Postup:

1. Z droždí, špetky cukru, 3 lžic vlažného mléka, 2 lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít.

2. Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, muškátovým oříškem a špetkou soli.

3. Do směsi přidejte vzešlý kvásek, rozinky, na hrubo nasekané vlašské ořechy, žloutky a rozpuštěné máslo.

4. Těsto důkladně zpracujte. Při hnětení těsta přidávávejte mléko postupně dle potřeby.

5. Poté těsto poprašte moukou a nechte kynout přikryté utěrkou 2 hodiny. Dvakrát ho během této doby promíchejte vařečkou, aby se do něj dostalo více vzduchu.

6. Z vykynutého a znovu prohněteného těsta vytvořte 1 bochánek, položte jej na plech s pečícím papírem a nechte ještě chvíli nakynout. Potřete rozšlehaným bílkem, posypte nasekanými mandlemi a vložte do předehřáté trouby na 220 stupňů.

7. Po deseti minutách pečení snižte teplotu na 150 stupňů a zvolna dopékejte 40 minut. Upečený mazanec potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

Recept byl převzat ze stránek probio.cz.