Naše webové stránky vyžadují pro svojí správnou činnost cookies. Dalším používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas. Rozumím

Ochucujte zdravě s kořením Sonnentor

Nadchází podzim, přesto jsou na zahradách ještě vidět grily. Grilování je velmi oblíbená činnost českých rodin, k němu samozřejmě patří vedle masa marinády, zelenina, bylinky a koření.
Pepřovník
Ale používáme vše správně? Je opravdu nutné nakládat maso do koření či směsi dlouho dopředu, jak to většina z nás dělá? Velký hovězí steak by měl být v marinádě půl hodiny, kuřecímu masu stačí ležet ve směsi i 15 minut. A co krkovice, nejoblíbenější maso na grilu u nás? Té stačí 3 hodiny.

Marinády a koření je vhodné ke grilování používat opatrně a přiměřeně, abychom nezničili chuť masa. A jaké koření? V obchodech najdeme nepřeberné množství, včetně směsí. Pozor však na to, co kupujete. Právě směsi často obsahují nadměrné množství soli a tak vlastně kupujeme jen předraženou sůl.

Koření používáme tak málo, že bychom si měli dovolit ho mít co nejkvalitnější.

Zapomeňte na směsi, namíchejte si své vlastní!
A teď něco o používaném koření.

PEPŘ jedině čerstvě mletý, jen ten pořádně voní, sceluje chuť pokrmu. Bílý lehce voní po oříškách a má neobvyklou chuť, Zelený pepř jsou vlastně nezralé plody pepřovníku a mají ovocnou chuť. Pozor, kajenský pepř jsou jen rozemleté chilli papričky.

CHILLI prášek se připravuje z různých druhů sušených chilli namletých či nadrcených na vločky. Zde je nutné zkontrolovat, zda směs neosahuje jiná ochucovadla.

MLETÁ PAPRIKA může být sladká, pálivá, ochutí maso, ryby a nejrůznější nákypy.

KMÍN je oblíbenou součástí mnoha pokrmů pro svou nasládlou kořenitou chuť. Vyladí je a při vaření brambor dokonce vytáhne případné plísně.muškátovník
Muškátovník pravý
MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK je semeno muškátovníku pravého, roste v tropech a chutná ostře. Používáme jej do polévek, zeleninových i masových pokrmů, omáček.

NOVÉ KOŘENÍ, to jsou plody stálezeleného tropického stromu pigmentovník. Používá se do vývarů i do vánočního pečiva.

KARDAMON, šedá až hnědá semena indické byliny kardamovník. Jeho kořenitá nasládlá chuť skvěle doplní marinády, ale třeba i kávu, čaj i pečivo.

KURKUMA je oblíbená jako levná náhrada šafránu, dodává kari, čatní či zelenině silnou zemitou chuť a má peprné aroma.

HŘEBÍČEK má sladkou chuť, která se však po rozžvýkání promění v pálivou. Je vhodným doplňkem velkých kusů masa, vývarů či nákypů.

A v poslední řadě bych zmínila SKOŘICI. Používá se ve svitcích nebo mletá k ochucení sladkých a kořeněných jídel. Má nasládlou a mírně pikantní chuť. Známá je také „kasie“ nebo čínská skořice, ta má hrubší výraz.

Některé výše popsané velmi kvalitní koření Sonnentor můžete zakoupit v našem e-shopu www.nutri-vyziva.cz. Budeme se na Vás těšit.