Co jíst pro krásné a zdravé vlasy

leaf image

Jak mít krásné a zdravé vlasy řeší snad každá žena (a určitě i řada mužů). I když se kosmetický průmysl předbíhá ve výrobě produktů bojujících se všemi možnými vlasovými neduhy, nejlepší je vyživovat vlasy zevnitř, tedy dodávat jim dostatek potřebných vitamínů a minerálních látek. Které látky nebo potraviny by tedy v naší stravě neměly chybět?

Article

Bílkoviny (aminokyseliny)

Základní složkou vlasů (ale i chlupů nebo nehtů) je stavební bílkovina keratin. Pro silné vlasy je proto potřeba si hlídat dostatečný příjem bílkovin, respektive aminokyselin, především těch esenciálních, které si tělo neumí samo vyrobit. Při nedostatku bílkovin vlasy přestávají růst, lámou se a mohou dokonce začít vypadávat.

Výborným zdrojem bílkovin je maso, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, vejce, luštěniny, ořechy a semínka.

L-methionin

Zásadní aminokyselinou pro kvalitu vlasů je l-methionin, který je klíčový pro tvorbu správné struktury keratinu. Má vliv na vlasové folikuly (vlasový kořen), přispívá k pevnosti vlasů, snižuje jejich lámavost a vypadávání a zlepšuje hustotu.

Esenciální mastné kyseliny

Esenciální mastné kyseliny si tělo neumí samo vyrobit, je proto potřeba je v dostatečném množství přijímat ve stravě. Jedná se především o nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, které se nacházejí v tučných rybách, semínkách (slunečnicových, dýňových, sezamových, konopných), ořechách, olivovém oleji nebo avokádu. 

Mastné kyseliny podporují tvorbu kožního mazu, a tím vlasy hydratují a vyživují. Zároveň omezují padání vlasů.

Article

Železo

Železo je nezbytné pro správnou tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík po celém těle. Nedostatečné okysličení buněk má negativní vliv na vlasovou pokožku a může způsobovat vypadávání vlasů. Železo najdete v mase, luštěninách, vejcích, listové zelenině nebo mandlích.

Zinek

Zinek podporuje buněčnou obnovu, podílí se na růstu a obnově tkáně a je důležitý pro zdravou vlasovou pokožku. Jeho nedostatek může vést k tvorbě lupů a předčasnému vypadávání vlasů.

Zinek najdete v červeném masu, mořských rybách, luštěninách nebo kakau. Jedním z nejlepších zdrojů zinku jsou dýňová semínka a ústřice.

Jód

Pomalý růst vlasů, řídnutí, lámání a vypadávání může být zapříčiněno stresem nebo hormonální nerovnováhou v těle. Hormonální pochody reguluje štítná žláza a pro její správnou funkci je zapotřebí jód. Najdeme ho především v mořských rybách nebo řasách.

Vitamín A (beta karoten)

Vitamín A v těle vzniká syntézou beta karotenu. Ten najdeme v oranžovém ovoci a zelenině (mrkev, dýně, batáty, paprika, meruňky), listové zelenině, tučných mléčných výrobcích a rybách.

Vitamín A dodává vlasům lesk, reguluje tvorbu kožního mazu, chrání vlasy před nadměrným vysycháním, hydratuje pokožku a stará se o její pružnost a pevnost.

Article

Vitamíny skupiny B

Biotin

Biotin neboli vitamín B7 je nezbytný pro produkci keratinu, čímž podporuje růst vlasů, dokáže regenerovat vlasové folikuly a předcházet tak padání vlasů.

Zdrojem biotinu jsou například vejce, ořechy, luštěniny nebo hovězí maso.

Vitamín B5 (kyselina pantothenová)

Kyselina pantothenová reguluje prokrvení vlasové pokožky, tím zabezpečuje její vyživení, podporuje růst vlasů a zabraňuje jejich lámání, vypadávání a předčasnému šedivění.

Najdeme ji ve vnitřnostech, jogurtu, kvasnicích, listové zelenině, celozrnné mouce, klíčcích a otrubách.

Ostatní vitamíny skupiny B

Nedostatek vitamínů skupiny B snižuje imunitu a může mít na svědomí křehké, lámavé a unavené vlasy. Jejich vyšší příjem bychom si měli hlídat při psychické zátěži.

Za zmínku stojí vitamín B12, který je nezbytný pro správnou funkci nervového systému a napomáhá tvorbě červených krvinek, čímž přispívá ke správnému okysličení celého těla. U vlasů zabraňuje jejich předčasnému šedivění. Vyskytuje se především v hovězím masu, tučných rybách a jogurtech.

Vitamíny B najdeme kromě výše uvedených zdrojů v ovoci, zelenině, luštěninách, ořechách, semínkách a celozrnném pečivu.

Article

Vitamín C

Vitamín C chrání vlasy před lámáním a poškozením. Navíc napomáhá produkci kolagenu, který posiluje vlasy, a podporuje vstřebávání železa. Najdeme ho především v kyselém ovoci – citrusech, bobulích všeho druhu, ale třeba i v paprice.

Vitamín D

Vitamín D obnovuje vlasovou pokožku a regeneruje buňky. Najdeme ho v tučných rybách, vejcích, tofu nebo houbách.

Vitamín E

Tento silný antioxidant podporuje růst vlasů, chrání je před vypadáváním, zpomaluje předčasné šedivění a chrání i pokožku hlavy. Vitamín E se nachází v ořechách, semínkách nebo avokádu.

Voda

Nesmíme zapomínat na potřebnou hydrataci. Dostatek tekutin se totiž příznivě odrazí nejen na stavu našich vlasů, ale třeba i pleti. Úplně postačí obyčejná voda, ale pitný režim můžete doplnit i čaji, čerstvými džusy nebo třeba polévkou.

Článek Matcha a co o ní víme
Matcha a co o ní víme

Matcha (též mačča) vzala svět útokem. V poslední době se objevuje snad v každém jídle a pití, které si můžete představit..

ČÍST
Článek 5 superpotravin, které (možná) ještě neznáte
5 superpotravin, které (možná) ještě neznáte

Také si dáváte do nového roku předsevzetí? Pokud ano, letos byste do nich rozhodně měli zahrnout konzumaci superpotravin..

ČÍST

Produkty z článku:

623 g
Salus Floradix železo+ 250ml
Salus Floradix železo+ 250ml
38 g
Pharmacentrum Vitamin D3 1000 IU 90 tobolek
Pharmacentrum Vitamin D3 1000 IU 90 tobolek

179 Kč

65 g
Pharmacentrum Selen Zinek Forte 60 kapslí
Pharmacentrum Selen Zinek Forte 60 kapslí

155 Kč

92 g
Pharmacentrum Methionin 500 mg 100 kapslí
Pharmacentrum Methionin 500 mg 100 kapslí

199 Kč

218 g
Pharmacentrum Vitamin C 1000 mg se šípky 120 tablet
Pharmacentrum Vitamin C 1000 mg se šípky 120 tablet

279 Kč

41 g
MOVit Beta karoten 25000 IU + Panthenol + PABA 90 tobolek
MOVit Beta karoten 25000 IU + Panthenol + PABA 90 tobolek
27 g
MOVit Jód 150 mcg 90 tablet
MOVit Jód 150 mcg 90 tablet
98 g
MOVit Omega 3 Rybí Olej FORTE 60 tobolek
MOVit Omega 3 Rybí Olej FORTE 60 tobolek
132 g
MOVit B-Komplet + Kyselina listová PREMIUM 90 tablet
MOVit B-Komplet + Kyselina listová PREMIUM 90 tablet
147 g
MOVit Kolagen Beauty + Biotin 90 tablet
MOVit Kolagen Beauty + Biotin 90 tablet
170 g
MOVit Omega 3 Premium + K2 + D3 + E 90 tobolek
MOVit Omega 3 Premium + K2 + D3 + E 90 tobolek
83 g
MOVit Kyselina hyaluronová + Biotin PREMIUM 60 tobolek
MOVit Kyselina hyaluronová + Biotin PREMIUM 60 tobolek

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení