Život bez lepku - zaklínadlo glutenFree

leaf image

Bezlepková dieta vylučuje ze stravy gluten (lepek). Lepek je směs bílkovin obsažených v obilovinách, jako je pšenice, ječmen, žito, oves. Tuto dietu dodržují lidé - celiakové, kteří trpí nesnášenlivostí nebo alergií na lepek.

Article


Celiakie je autoimunitní a geneticky podmíněné omenocnění. V současné době je jedinou možnou léčbou celoživotní, přísná bezlepková dieta. Ta představuje úplné vyloučení glutenu ze stravy. V jídelníčku celiaků jsou obiloviny nahrazovány tzv. pseudocerealiemi jako je pohanka, amarant, čirok, jáhly, quinoa a další. Hodnotné bílkoviny lze najít i v luštěninách, rýži či kukuřici.


Dříve jenom domácí strava, ale dnes:


Dříve byli lidé trpící celiakií odkázáni ve stravování skoro výhradně na domácí kuchyni. Zajít si na jídlo do restaurace nebo vyrazit na dovolenou bez zásob vlastních potravin, bylo v podstatě nemyslitelné. Dnes je už situace mnohem příznivější. Obsahem lepku v potravinách se zabývá i legislativa a na výrobcích musí být lepek uveden, protože patří do skupiny povinně uváděných alergenů. Symbol přeškrtnutého klasu na výrobcích pak umožňuje rychlejší orientaci při nákupu.

Pro celiaky dobrá zpráva - zvyšuje se počet výrobců, kteří se vám snaží nabídku potravin stále rozšiřovat. I na našem e-shopu už jich je opravdu hodně, podívejte se.


Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu

Článek Fenomén RAW food - co je do 42 se počítá!
Fenomén RAW food - co je do 42 se počítá!

Výživový směr založený na konzumaci nevařených a průmyslově neupravených potravin. Základem je konzumace syrové stravy. ..

ČÍST
Článek Připravte si zdravé mlsání na zimu
Připravte si zdravé mlsání na zimu

Zima nám pomalu ale jistě klepe na dveře. Jablka, hrušky a švestky máte uskladněné ve sklepě a přejete si, aby vám do zi..

ČÍST

Produkty z článku:

550 g
Nominal Bezlepková směs na chléb rustikální 500g
Nominal Bezlepková směs na chléb rustikální 500g

79 Kč

550 g
Nominal Bezlepková směs na chléb s lněnou vlákninou 500g
Nominal Bezlepková směs na chléb s lněnou vlákninou 500g

79 Kč

90 g
Lifefood Life Crackers Á la bramborák 90g Bio
Lifefood Life Crackers Á la bramborák 90g Bio
100 g
LIFEFOOD Pohánky bio kokosové 100g
LIFEFOOD Pohánky bio kokosové 100g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení