Druhy mouky a jejich používání IV. Ostatní mouky.

leaf image

V poslední době se objevuje na trhu neuvěřitelné množství mouky. Špaldová, žitná, celozrnná, bezlepková a spousty dalších. Nejenom z obilí jde umlet mouka. Vyznáte se v nich, víte, jak je používat? V následujícím seriálu se Vám pokusíme přiblížit, jak to s moukami vlastně je. Tento IV.díl a zároveň poslední díl se věnuje ostatním moukám.




Luštěninové mouky (cizrnová, čočková, hrachová, sójová)


Tyto mouky se používají hlavně na zvýšení podílu bílkovin a vlákniny v potravě. HRAŠKA je oblíbena na bezlepkové obalování a zahušťování. Luštěninové mouky se dají použít i jako náhrada vajec do masitých nákypů, sekané či karbanátků. Tyto mouky by měli zařadit do svého jídelníčku hlavně diabetici, kdy díky obsažené vláknině nedochází k rychlému vzestupu glykemie.

Lupinová mouka


Tato mouka je lehce žlutá a znají ji zejména celiakové. Je vyrobena z vlčího bobu, což je také luštěnina. Její obsah bílkovin je až 15% a obsahuje esenciální aminokyseliny lyzin a leucin. Důležitou složkou je i lecitin, který přirozeně spojuje a nakypřuje pečivo vyrobené z této mouky. Základem chlebových směsí pro celiaky je často právě tato mouka.

Lněná, konopná mouka


Speciální mouky umleté z vylisovaných semen. Pokud někomu vadí velká přítomnost semínek ve stravě, je právě toto vhodná volba. Jejich použití je stejné jako u lněného a konopného semínka. Přidávat se mohou do chleba, snídaňových müsli. Lněná mouka se dá použít i do zahuštění zeleninových či ovocných koktejlů. Len a konopí jsou ceněny hlavně pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin.

Mandlová, kokosová mouka


Tyto mouky se dají použít jako náhrady mandlí a kokosu do sladkého pečiva. Do vánočky i mazance se mandlová mouka přímo nabízí. Kokosovou mouku můžete přidat do litých moučníků, ale i palačinek nebo z ní udělat kokosky.

Mouka z jedlých kaštanů

Tato mouka se nejčastěji používá do nádivek k masu, kterým dodá specifickou chuť. Vyzkoušet však můžete i tuto mouku jako náplň koláčů a budete mile překvapeni. Přídavkem této mouky do bezlepkové směsi vytvoříte opravdu chutný chleba.

24.dubna 2015 / ing.Pavlína Žďárková

Článek Užijme si pohodové Vánoce
Užijme si pohodové Vánoce

Vánoční šílenství dosahuje vrcholu, v obchodech to vypadá, jako že se vše dává zadarmo a lidé plní nákupní košíky jako b..

ČÍST
Článek Sleva na kaši
Sleva na kaši

Kaše. Jedna z oblíbených a nutričně hodnotných snídaní. Uvařit rýžovou kaši určitě zvládne každý. U kaše jáhlové už musí..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení