Rakytník řešetlákový

leaf image

Rakytník je jedním z nejvyhledávanějších druhů léčivého ovoce. Je velice bohatý na biologicky aktivní látky, které mají významně prospěšné účinky pro tělo. Dvoudomé opadavé keře jsou nejen ozdobou zahrad, ale najdeme je hojně i v divoké přírodě. Jasně oranžově zbarvené plody se nedají přehlédnout, dozrávají koncem září a na větvích vydrží dlouho do zimy.

Article


Účinné látky


Dnes se o rakytníku mluví jako o citroníku severu a neustále se zvyšuje poptávka po něm. Je to hlavně pro vysoký obsah vitamínu C, kdy se uvádí, že jako dostačující denní dávka jsou 1-2 plody. Peckovice jsou opravdu „nabušeny“ i dalšími biologicky aktivními látkami, jako je rutin, vitamíny skupiny B, pektiny, třísloviny. Uveďme i rostlinné steroly, které mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu a tím i riziko srdečněcévních onemocnění.1) Ze semen je lisován olej, který je významným zdrojem vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K).2)

V lidovém léčitelství se výrobky z rakytníku používají k hojení kůže a sliznic, žaludečních problémů, jaterních i kloubních nemocí. Běžně se používá i při gynekologických obtížích. Protože je to rostlina, která u nás běžně roste, rozhodně jí dejte přednost před exotickými plody a brzy pocítíte její silné regenerační účinky.


1) Jones P. J. H., MacDougall D. E., Ntanios F., Vanstone C. A.: Can. J. Physiol. Pharmacol. 75, 217 (1997).

2) Beveridge T. H. J., Li T. S. C., Drover J. C. G.: J. Agric. Food Chem. 50, 744 (2002).



Výrobky z rakytníku:


Olej

Rakytníkový olej urychluje regeneraci pokožky při popáleninách a omrzlinách. Doporučuje se k léčení nehojících se ran kůže. Je vhodný na potírání při dermatózách, akné i bércových vředech. Vnitřně se doporučuje na léčení žaludečních vředů.


Čaj

Rakytník je často přidáván do směsí bylinných čajů, je možné jej sehnat i sušený, kdy na hrnek se dává jedna lžička sušených plodů.



Šťáva

Neupravená šťáva z plodů je silně kyselé chuti. Na přímou konzumaci jsou asi vhodnější sirupy, které jsou mírně přislazeny. Ty se doporučují na potlačení infekčních onemocnění a žaludečních obtíží.


Marmelády a džemy

Na trhu můžete najít tyto rakytníkové dobroty jednodruhové i ve směsi s jiným ovocem. Vhodnou kombinací k rakytníku je jablko, hruška, borůvka a ze zeleniny pak mrkev.


Likér

Plody jsou nakládány do alkoholu zhruba na 1 rok. Poté je likér doslazován a má hnědou barvu a intenzivní vůni. Stojí za ochutnání.


Bonbóny

Toto je asi nejdostupnější varianta pro děti, ale díky nakyslé chuti si mlsnou i dospělí.


Mletá rakytníková semínka

Tuto specialitu nenajdete asi v každém obchodě, ale je vhodná jako doplněk stravy díky vysokému obsahu olejů. Dá se míchat s vločkami do snídaňových směsí, přidat do jogurtu i zamíchat do mouky při pečení.


Krém

Jeden výrobek, který nebudeme ochutnávat, ale budeme ho mazat. Na drobné trhliny a bolestivá místa kůže, pokud chceme urychlit jejich hojení.


A něco na vyzkoušení:

Rakytníkový džem je možné použít tam, kde se užívají brusinky jako příloha. K masu, sýru i svíčkové. Ve směsi s jogurtem 1:1 je z něj jemný dip.

A v Rusku mají ještě jednu variantu – rakytník s rozetřeným česnekem se dává jako příloha k jídlům. Zajímavá kombinace, že. Nevyzkoušíte?

Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu

Článek Chřest
Chřest

S jarem přichází chřestová neboli šparglová sezona. Víte ale jaké má pro váš organizmus blahodárné účinky, jak jej práv..

ČÍST
Článek Poznáte kvalitní čokoládu?
Poznáte kvalitní čokoládu?

Umíte poznat dobrou čokoládu, pokud ne, nechte si poradit u nás v článku.

ČÍST

Produkty z článku:

73 g
Apotheke BIO Rakytníkový čaj s mátou a pomerančem 20x1,8g
Apotheke BIO Rakytníkový čaj s mátou a pomerančem 20x1,8g

59 Kč

77 g
Apotheke Hruška a rakytník čaj 20x2g n.s.
Apotheke Hruška a rakytník čaj 20x2g n.s.

63 Kč

77 g
Apotheke Premier Zázvor a rakytník 20x2 g
Apotheke Premier Zázvor a rakytník 20x2 g

63 Kč

110 g
Grešík Rakytníkové bonbony 100 g
Grešík Rakytníkové bonbony 100 g

59 Kč

89 g
Sonnentor Čaj Rakytníkový požitek 18x3 g BIO
Sonnentor Čaj Rakytníkový požitek 18x3 g BIO

93 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení