Čím sladíte? Sirupem nebo cukrem? 1. díl

leaf image

Sladká chuť je přirozeně příjemná a každý z nás ji občas vyhledává. Čím si tedy osladit, aby to bylo zdravé? V malém množství čímkoli. Cukr, med, stévie nebo sirup. Nezapomínejme, že vždy jde o vysokou koncentraci jednoduchých cukrů a proto s nimi musíme zacházet s rozumem. Dnes se podíváme pod kůži stále více oblíbeným sirupům. Co jsou vlastně zač a co s nimi v kuchyni?

Article

Sirupy jsou přirozenějším sladidlem, než je rafinovaný cukr. V letním období by měly být číslo jedna v dochucování domácích šťáv a limonád. Obsahují více druhů jednoduchý cukrů a z původní plodiny si zachovávají i chuť a některé minerální látky. Rozdělíme si je podle původu:

Agávový sirup
Je to zahuštěná šťáva z kaktusů agáve. Má jemnou a neutrální chuť. Barva je velice světlá a nezmění proto barvu pokrmu. Dobře se rozpouští i ve studeném nápoji. Pokud se sirupy začínáte, tak doporučuji právě tento. V kuchyni ho můžete použít do kaší, müsli, jako přeliv knedlíků nebo do letního pití.
Novinkou je i agávový sirup s příchutí malin. Je to směs agávového sirupu, malinové šťávy a přírodního malinového aroma. Je výrazný a hodí se na dochucení palačinek, lívanců, ale i jogurtu. Je skvělý také na přípravu domácích limonád.

Obilné sirupy
Můžeme je seřadit od nejsvětlejšího po nejtmavší. Tak až budete vybírat v obchodě, myslete i na to, že přídavek pšeničného sirupu v jakémkoliv pokrmu nikdo nepozná, ale sirup z ječného sladu vám značně obarví kaši nebo pudink. Jsou vyráběny z obilnin přirozenou hydrolýzou (rozkladem) škrobu na jednodušší cukry.

Sirup pšeničný
Je nejsvětlejší z obilných sirupů, je řidší konzistence, neutrální chuti. Aby se zvýšila jeho sladivost, přidává se do něj v závěru výrobního procesu fruktóza.

Sirup rýžový
Oblíbený je pro svou neutrální chuť a všestranné použití. Je světlý, tekutější, má nižší sladivost. Je univerzálním sladidlem bez výrazné změny chuti a barvy a proto se hodí všude tam, kde chceme pokrm dosladit.

Sirup špaldový
Ačkoliv je špalda odrůda pšenice, špaldový a pšeničný sirup se od sebe liší. Špaldový je hustý, tmavší, má výraznější chuť. Svou barvou a konzistencí se nejvíce podobá medu. Je vhodný na dochucení jogurtů, kaší a dezertů.

Sirup kukuřičný
Patří mezi sirupy s neutrální chutí, má krásně zlatou barvu a jemně sladce voní. Sladí méně než například agávový sirup, ale více než rýžový. Patří mezi hustší sirupy. Jeho použití je univerzální, stejně jako u rýžového se hodí na jakékoliv přislazení pokrmu.

Sirup z ječného sladu
Má specifickou sladovou chuť, která je výrazná i po přidání do pokrmů a nápojů. Patří mezi husté sirupy a je nejtmavší z obilninových. Má nižší sladivost. Díky výrazné chuti ho lze doporučit do perníku nebo litých koláčů. Dá se použít i jako zálivka na salát v kombinaci s hořčicí a řepkovým olejem.


V textu byly použity informace od firmy Coutry Life

Článek Co do batohu na výlet?
Co do batohu na výlet?

Užíváme si plnými doušky krásný letní čas. Volno a prázdniny hodně z nás tráví mimo domov a většina z nás vyklouzne aspo..

ČÍST
Článek Jak přežít podzim bez nachlazení?
Jak přežít podzim bez nachlazení?

Chladné dny jsou jsou pro naši imunitu zatěžkávací zkouškou. Opakování je matka moudrosti, pojďme si proto připomenout z..

ČÍST

Produkty z článku:

380 g
Country Life Agávový sirup 350 g BIO
Country Life Agávový sirup 350 g BIO

89 Kč

380 g
Country Life Sirup rýžový 250 ml BIO
Country Life Sirup rýžový 250 ml BIO

76 Kč

380 g
Country Life Sirup kukuřičný 250 ml BIO
Country Life Sirup kukuřičný 250 ml BIO

73 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení