Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 40 min
porce: 4
Pohankové rizoto s houbami a špenátem
Připravte si s pohankové rizoto, kde se křupavá pohanka snoubí s jemným špenátem a voňavými, zlatavě opečenými houbami!
Ingredience
200 g pohanky (v suchém stavu)
200 čerstvého špenátu (nebo mraženého, rozmrazeného)
1 ks střední cibule
2 ks stroužky česneku
800 ml zeleninového vývaru
100 ml bílého vína (volitelné)
2 polévková lžíce olivového oleje
30 g másla (nebo rostlinného tuku pro veganskou verzi)
50 parmazánu (nebo nutričního droždí pro veganskou verzi)
Špetka muškátového oříšku (volitelné)
Čerstvé bylinky (např. petržel nebo tymián) na ozdobu
Postup
- Příprava pohanky: Pohanku propláchněte pod tekoucí vodou, aby se zbavila přebytečného škrobu a hořkosti. Poté ji nechte okapat.
- V hrnci na sucho ji lehce opražte (2–3 minuty), dokud nezačne vonět. Poté zalijte 400 ml vody, osolte a vařte na mírném ohni asi 10–12 minut, dokud není měkká, ale stále lehce křupavá. Sceďte a dejte stranou.
- Příprava hub:Houby očistěte a nakrájejte na plátky nebo větší kousky podle druhu. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a polovinu másla. Houby opečte na středním až vysokém ohni 5–7 minut, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé. Ke konci přidejte špetku soli, pepře a případně nasekaný stroužek česneku. Hotové houby dejte stranou a udržujte teplé.
- Příprava rizota:V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte zbytek olivového oleje a másla. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte 3–4 minuty, dokud nezesklovatí. Přidejte prolisovaný česnek a chvíli restujte (asi 30 sekund).
- Vmíchejte předvařenou pohanku a zalijte bílým vínem (pokud ho používáte). Nechte víno zredukovat.
- Postupně přilévejte teplý zeleninový vývar (po naběračkách) a míchejte, aby se pohanka spojila s tekutinou. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud pohanka neabsorbuje většinu vývaru, ale zůstane krémová.
- Čerstvý špenát omyjte a přidejte do rizota. Míchejte, dokud špenát nezměkne (1–2 minuty). Pokud používáte mražený špenát, přidejte ho rozmrazený a lehce osušený.
- Dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
- Vmíchejte nastrouhaný parmazán (nebo nutriční droždí) a promíchejte, aby se vytvořila krémová konzistence.
- Na závěr pokapejte rizoto pár kapkami citronové šťávy pro osvěžení chuti.