Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 20 min
kus: 30
Medové perníčky jako od babičky
Vraťte se do dětství s naším receptem na medové perníčky jako od babičky. Tyto voňavé a křehké perníčky, plné lahodného medu a aromatického koření, vám připomenou kouzlo vánočních svátků a rodinných tradic.
Ingredience
56 dkg cukr krystal a 4 vejce ...do pěny
8 tlučených hřebíčků
kůra z citronu
necelá kávová lžička skořice
1 hrst strouhanky
70 dkg hladké mouky
10 dkg rozpuštěného medu
1 kávová lžička jedlé sody
3-4 lžíce mléka
Postup
Těsto:
- Všechny suroviny důkladně promícháme a vypracujeme do pevného, hladkého těsta.
- Zabalíme do fólie a necháme odpočívat v lednici – ideálně několik hodin, ale klidně i celý týden. Čím déle, tím lépe se rozvinou chutě.
Tvarování a pečení:
- Těsto rozválíme na plátky o tloušťce cca 3–5 mm.
- Vykrájíme libovolné tvary a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na vyšší teplotu (cca 180–200 °C), dokud perníčky nezezlátnou – obvykle 5–8 minut.
Finální úprava:
- Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem – dodá jim krásný lesk.
- Necháme zcela vychladnout a zaschnout.
- Tip pro měkké perníčky: Pečeme ideálně 10 dní před Vánoci. Do uzavřené nádoby s perníčky přidáme kousek chlebové kůrky – díky ní krásně změknou.
Bílková poleva:
- Smícháme bílek (bez zárodku), prosátý moučkový cukr, trochu škrobu a pár kapek citronové šťávy.
- Šleháme do husté konzistence.
- Pokud je poleva i po chvíli řídká, přidáme ještě cukr.
- Perníčky zdobíme podle vlastní fantazie – jemně, hravě, slavnostně.
Nákupní seznam

Na dotaz
(očekáváme dodání do 19. listopadu 2025)
Od Natural Jihlava



