Jahodová marmeláda se skořicí

leaf image

Tahle marmeláda stojí za to - štavnaté jahody vylepšené voňavou skořicí pozvednou vaše palačinky, lívance, ale i obyčejné pečivo na vyšší úroveň. 

Doba přípravy90 minut
Počet porcí20
Recept Jahodová marmeláda se skořicí

Ingredience:

1 kg jahod (po očištění)

300 g třtinového cukru
1/2 lžičky soli
1 lžíce mleté skořice
10 g citrusového pektinu 

Postup:

  1. Na začátek si připravte sklenice jedním z těchto způsobů: Omyjte je a suché dejte na 150 °C do trouby na 30 minut. Nebo omyté sklenice prolijte vařící vodou a nechte vyschnout. Další možnost, pokud máte myčku, stačí je umýt v myčce na nejvyšší teplotu.

  2. Víčka vložte do kastrůlku, zalijte vařící vodou a pár minut povařte, pak nechte vše na čisté utěrce vyschnout.
  3. Jahody omyjete, odstraňte stopky, případně okrájejte "nehezké" části. Vložte je do hrnce a zasypte většinou cukru (část nechte na později).
  4. Přidejte sůl a směs dejte na sporák vařit. Když se cukr rozpustí, nahrubo směs rozmixujte ponorným mixérem a přidejte skořici.
  5. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a 2 minuty povařte.
  6. Pektin smíchejte se zbylým cukrem, přisypte k vařícímu džemu a ještě chvilku povařte (dokud se nerozpustí cukr). Pozor, nikdy nesypte samotný pektin do tekutiny, vytvořil by hrudky. Je nutné ho smíchat dopředu s cukrem a vkládat ho do horké směsi společně.
  7. Hrnec odstavte z plotny a džem plňte ještě horký do skleniček až po okraj. Pokud nějaká marmeláda nateče na okraj skleničky, utřete ji čistou utěrkou.
  8. Místo, kde se víčko a sklenička dotýkají, musí být naprosto čisté, jinak hrozí plíseň. Skleničky zavíčkujte a naskládejte na plech.
  9. Troubu rozpalte na 85 až 90 °C (ideálně použijte teploměr do trouby – při nízké teplotě neproběhne sterilizace, při vysoké se džem začne vařit a vybublá ze skleniček), vložte dovnitř plech s marmeládami a sterilizujte 40 minut. Všechny případné zárodky plísní se tímto způsobem zničí a džem v pohodně vydrží do další sezony. 

20
Recept Salát z kysaného zelí
Salát z kysaného zelí

Obyčejné kysané zelí stojí pár korun, ale přitom se může směle nazývat superpotravinou. Dodá vám spoustu vitamínu C a A,..

ČÍST
60 minut
Recept Sladká RAW svačina
Sladká RAW svačina

Školní rok se nebezpečně blíží a vy už přemýšlíte, jakou svačinu budete dávat do aktovky svým ratolestem? Máme pro vás t..

ČÍST

Produkty pro recept:

70 g
Grešík Citrusový pektin 70 g
Grešík Citrusový pektin 70 g

88 Kč

50 g
Sonnentor Koření skořice mletá druh Cejlon 40 g BIO
Sonnentor Koření skořice mletá druh Cejlon 40 g BIO

59 Kč

Akce -22%
504 g
PROBIO Cukr třtinový přírodní 500g BIO
PROBIO Cukr třtinový přírodní 500g BIO

38 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení