Jahodová marmeláda se skořicí
Tahle marmeláda stojí za to - štavnaté jahody vylepšené voňavou skořicí pozvednou vaše palačinky, lívance, ale i obyčejné pečivo na vyšší úroveň.
90 minut
20
Ingredience:
1 kg jahod (po očištění) |
300 g třtinového cukru |
1/2 lžičky soli |
1 lžíce mleté skořice |
10 g citrusového pektinu |
Postup:
Na začátek si připravte sklenice jedním z těchto způsobů: Omyjte je a suché dejte na 150 °C do trouby na 30 minut. Nebo omyté sklenice prolijte vařící vodou a nechte vyschnout. Další možnost, pokud máte myčku, stačí je umýt v myčce na nejvyšší teplotu.
- Víčka vložte do kastrůlku, zalijte vařící vodou a pár minut povařte, pak nechte vše na čisté utěrce vyschnout.
- Jahody omyjete, odstraňte stopky, případně okrájejte "nehezké" části. Vložte je do hrnce a zasypte většinou cukru (část nechte na později).
- Přidejte sůl a směs dejte na sporák vařit. Když se cukr rozpustí, nahrubo směs rozmixujte ponorným mixérem a přidejte skořici.
- Přiveďte k varu, stáhněte plamen a 2 minuty povařte.
- Pektin smíchejte se zbylým cukrem, přisypte k vařícímu džemu a ještě chvilku povařte (dokud se nerozpustí cukr). Pozor, nikdy nesypte samotný pektin do tekutiny, vytvořil by hrudky. Je nutné ho smíchat dopředu s cukrem a vkládat ho do horké směsi společně.
- Hrnec odstavte z plotny a džem plňte ještě horký do skleniček až po okraj. Pokud nějaká marmeláda nateče na okraj skleničky, utřete ji čistou utěrkou.
- Místo, kde se víčko a sklenička dotýkají, musí být naprosto čisté, jinak hrozí plíseň. Skleničky zavíčkujte a naskládejte na plech.
- Troubu rozpalte na 85 až 90 °C (ideálně použijte teploměr do trouby – při nízké teplotě neproběhne sterilizace, při vysoké se džem začne vařit a vybublá ze skleniček), vložte dovnitř plech s marmeládami a sterilizujte 40 minut. Všechny případné zárodky plísní se tímto způsobem zničí a džem v pohodně vydrží do další sezony.