Francouzský rebarborový koláč

leaf image

Spojení sladkého moučníku a mírně nakyslé, šťavnaté rebarbory by rozhodně nemělo chybět v repertoáru vašich letních moučníků. Je to dezert jako stvořený pro odpolední posezení na prosluněné zahradě či terase. 

Doba přípravy90
Počet porcí8
Recept Francouzský rebarborový koláč

Ingredience:

700 g očištěné rebarbory

300 ml vody
1 vanilkový lusk (bez semínek)
50 g cukru krupice
šťáva z ½ citronu
225 g hladké mouky
25 g mletých mandlí
2 lžíce moučkového cukru
140 g chlazeného másla
1 žloutek
1 – 2 lžíce studené vody
Krém:
250 ml plnotučného mléka
semínka z 1 vanilkového lusku
4 žloutky
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce kukuřičné mouky
1 lžíce hladké mouky
100 ml tučné smetany

Postup:

  1. Rebarboru nakrájejte na 5 cm dlouhé kousky.

  2. Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte vanilkový lusk, cukr krupice, šťávu z ½ citronu a na mírném ohni přiveďte k varu.
  3. Poté, co se cukr rozpustí, přidejte rebarboru a vařte 5 minut. 
  4. Sundejte z plotny, nechte vychladnout a rebarboru ve vzniklém sirupu nechte odležet minimálně 1 hodinu (nejlépe přes noc).
  5. Na těsto mixujete hladkou mouku, mleté mandle, moučkový cukr a máslo. 
  6. V momentě, kdy hmota připomíná strouhanku, za stálého míchání přidejte žloutek a po malých částech přidávejte studenou vodu.
  7. Hotové těsto zabalte do folie a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.
  8. Na krém pozvolna zahřívejte mléko se semínky z vanilkového lusku. 
  9. Mezitím ušlehejte žloutky, cukr a obě mouky. 
  10. Až mléko začne probublávat, začněte ho pomalu za stálého šlehání lít do směsi ze žloutků. Vzniklý krém pak přes sítko nalijte do čistého hrnce a na plotně za stálého míchání zahřívejte, dokud nevznikne hustý krém. Ten nalijte do čisté mísy, překryjte folii a nechte minimálně 1 hodinu odpočívat. 
  11. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na 1 mm silný plát podle formy, kterou máte k dispozici. Těsto do ní vložte a nechce lehce přes okraj. 
  12. Předehřejte si troubu na 200 st. Celsia. Máte-li plynovou, bude stačit 180 st. Formu s těstem překryjte pečícím papírem, který zatížíte rýží nebo fazolemi. Pečte 20 minut.
  13. Odkryjte papír a pečte dalších 8 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  14. Kousky rebarbory vyndejte ze sirupu. Ten vařte na mírném ohni, dokud nebude hustý a lepkavý. Poté nechte vychladnout.
  15. Smetanu ušlehejte a postupně ji vmíchejte do krému ze žloutků. Upečený koláč vyjměte z formy, naplňte krémem, navrch úhledně vyskládejte kousky rebarbory a to vše potřete vychladlým sirupem. 
  16. Po 30 minutách můžete servírovat.

40 minut
Recept Bulgurové rizoto se zeleninou
Bulgurové rizoto se zeleninou

Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Je výživnější než klasické těstoviny i rýže a potěší vás příjemnou oří..

ČÍST
15 minut
Recept Kokosový likér
Kokosový likér

Připravte si snadný a nealkoholický likér z kokosu

ČÍST

Produkty pro recept:

25 g
Grešík Vanilka plod 1ks
Grešík Vanilka plod 1ks

105 Kč

204 g
Ecoato Mandlová mouka 200g BIO
Ecoato Mandlová mouka 200g BIO

155 Kč

1010 g
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg BIO
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg BIO

59 Kč

Akce -14%
454 g
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450 g BIO
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450 g BIO

31 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení