Oblíbené

Čočkový dhál

leaf image

Indická kuchyně je svými luštěninovými pokrmy vyhlášená. Indové konzumují čočku téměř každý den a v jejím dochucování jsou opravdovými mistry. Ochutnejte čočku vonící exotickým kořením.

Doba přípravy30 minut
Počet porcí3
Recept Čočkový dhál

Ingredience:

250 g loupané červené čočky
25 g ghí nebo másla
1 velká cibule
0,5 l vody
1 lžička kurkumy
1 stroužek česneku
1 lžička garam masaly
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička mletého koriandru
chilli podle chuti

Postup:

  1. 1. Červenou čočku propláchněte studenou vodou, dejte ji do hrnce, přidejte kurkumu, nastrouhaný česnek a dejte vařit. Červená čočka je uvařená rychle, počítejte zhruba 15 minut od začátku varu. Do čočky dejte jen tolik vody, aby se vyvařila. Čočka na tento dhál by po uvaření měla zůstat v pevném stavu a kyprá - pokud dáte vody moc a budete ji vařit dlouho, vznikne vám kaše. Po uvaření nechte čočku přikrytou, aby nezchladla, než budete mít hotovou druhou část receptu.
  2. 2. Nakrájejte si cibuli nadrobno. Na hlubší pánvi rozpusťte ghí, případně máslo, vhoďte na něj cibuli a opečte do sklovata. Pak stáhněte plyn, přikryjte pánev poklicí a nechte cca 10 minut dusit, aby cibule změkla. Pokud se bude cibule k pánvi přichytávat, podlijte ji troškou vodou.
  3. 3. Jakmile bude cibule měkká, přidejte k ní všechno koření (garam masalu, zázvor, koriandr i chilli) a minutu povařte, aby se koření rozvonělo. Poté do pánve ihned přisypte uvařenou čočku a promíchejte.
  4. 4. Dochuťte případně dalším chilli a podávejte. Na talíři můžete ozdobit opečenými chilli papričkami. Indický dhál nemusíte solit. Použité koření totiž čočku výborně dochutí.
  5. V Indii se ke dhálům zakusuje chleba naan, ale pokud ho doma nemáte nebo nemáte čas si ho připravit, vystačíte si s klasickým českým chlebem či můžete jíst dhál jen tak samotný.
  6. Zdravé tipy
  7.  Ghí je vlastně přepuštěné máslo, které používaly už naše babičky. Nepřepálíte ho tak snadno jako obyčejné máslo a nemusíte ho skladovat v ledničce. Pokud ghí nemáte, můžete místo něj máslo klidně použít.
  8.  Kurkumu rozhodně zařaďte do svého jídelníčku častěji. Její protirakovinné účinky a pozitivní vliv na funkce mozku potvrdily i lékařské studie.
20
Recept Salát z kysaného zelí
Salát z kysaného zelí

Obyčejné kysané zelí stojí pár korun, ale přitom se může směle nazývat superpotravinou. Dodá vám spoustu vitamínu C a A,..

ČÍST
25 minut
Recept Mandlové cupcakes s kávovým kešu krémem
Mandlové cupcakes s kávovým kešu krémem

Mandlové cupcakes se hodí stejně dobře jako snídaně do postele, tak i jako romantický dezert po obědě nebo sladká tečka ..

ČÍST

Produkty pro recept:

Bez lepku
Bio produkty
500 g
PROBIO Červená čočka loupaná 500g Bio
PROBIO Červená čočka loupaná 500g Bio

54 Kč

Bio produkty
40 g
Sonnentor koření kurkuma mletá bio 40g
Sonnentor koření kurkuma mletá bio 40g

58 Kč

Bio produkty
40 g
Sonnentor Koření chilli mleté 40g Bio
Sonnentor Koření chilli mleté 40g Bio

58 Kč

Bio produkty
35 g
SONNENTOR koření zázvor mletý bio 35g
SONNENTOR koření zázvor mletý bio 35g

58 Kč

Bio produkty
35 g
SONNENTOR koření garamské Masala bio 35g
SONNENTOR koření garamské Masala bio 35g

76 Kč

Bio produkty
40 g
Sonnentor Koření koriandr mletý 40g Bio
Sonnentor Koření koriandr mletý 40g Bio

58 Kč