Hamlitsch Dýňový štýrský olej 250ml BIO

Hamlitsch Dýňový štýrský olej 250ml BIO

Hodnocení produktů je dostupné po přihlášení

Štýrský dýňový olej je tradiční pochutinou, lisovanou tradičním způsobem na místě z lokálních semínek konkrétní odrůdy tykve. Pouze takový olej nese chráněné zeměpisné označení v rámci EU a poznáme jej podle přelepky na víčku, nebo alespoň podle žlutomodrého kulatého loga EU na etiketě. Jiné dýňové oleje nesmí být označovány jako štýrské.


Výroba štýrského dýňového oleje vyžaduje hlavně trpělivost a zkušenost. Na jeden litr oleje potřebujeme 30 až 50 dýní. Po rozříznutí dýně jsou semínka vyjmuta, umyta a usušena. Poté se namelou na pastu připomínající těsto. Dýňový olej získává svou typickou tmavou barvu ze slupičky semínek, vnitřek semínek je bílý. Takzvaný „semínkový koláč“ (hmota mletých semínek) se ihned přendá do hnětacího stroje za přídavku trochy vody a soli. Nyní začíná nejtěžší část výroby – pražení. Koláč se zahřívá, dokud se voda zcela neodpaří. Tím se bílkovina semínek vysráží a dýňový olej se oddělí. Během pražení také olej získá svou charakteristickou chuť a vůni. Pražený koláč se nyní vloží do hydraulického lisu. Tlak se zvyšuje pomalu, aby měl olej čas vytékat. Čerstvý dýňový olej musí před plněním do lahví chvíli odpočívat.


Dýňový olej má výraznou typickou chuť, která se skvěle hodí k bramborám, luštěninám, do polévek a sytých salátů.


TIP: Pokud se rozhodnete skladovat olej v ledničce, doporučujeme vyndat láhev několik minut před použitím. Tak se nejlépe uplatní jeho chuť a vůně.

289 Kč
100 ml za 116 Kč

O produktu

Štýrský dýňový olej je tradiční pochutinou, lisovanou tradičním způsobem na místě z lokálních semínek konkrétní odrůdy tykve. Pouze takový olej nese chráněné zeměpisné označení v rámci EU a poznáme jej podle přelepky na víčku, nebo alespoň podle žlutomodrého kulatého loga EU na etiketě. Jiné dýňové oleje nesmí být označovány jako štýrské.


Výroba štýrského dýňového oleje vyžaduje hlavně trpělivost a zkušenost. Na jeden litr oleje potřebujeme 30 až 50 dýní. Po rozříznutí dýně jsou semínka vyjmuta, umyta a usušena. Poté se namelou na pastu připomínající těsto. Dýňový olej získává svou typickou tmavou barvu ze slupičky semínek, vnitřek semínek je bílý. Takzvaný „semínkový koláč“ (hmota mletých semínek) se ihned přendá do hnětacího stroje za přídavku trochy vody a soli. Nyní začíná nejtěžší část výroby – pražení. Koláč se zahřívá, dokud se voda zcela neodpaří. Tím se bílkovina semínek vysráží a dýňový olej se oddělí. Během pražení také olej získá svou charakteristickou chuť a vůni. Pražený koláč se nyní vloží do hydraulického lisu. Tlak se zvyšuje pomalu, aby měl olej čas vytékat. Čerstvý dýňový olej musí před plněním do lahví chvíli odpočívat.


Dýňový olej má výraznou typickou chuť, která se skvěle hodí k bramborám, luštěninám, do polévek a sytých salátů.


TIP: Pokud se rozhodnete skladovat olej v ledničce, doporučujeme vyndat láhev několik minut před použitím. Tak se nejlépe uplatní jeho chuť a vůně.

Složení

olej z pražených semen tykve olejné z kontrolovaného ekologického zemědělství

Výživové hodnoty

Energetická hodnota (na 100 ml)3700 kJ
Tuky100 g
z toho nasycené mastné kyseliny18 g

Alternativní produkty

51 g
Grešík Devatero bylin Čaj Migstop 20x1,5g
Grešík Devatero bylin Čaj Migstop 20x1,5g

49 Kč

265 g
Ovocňák Mošt jablko bílý hrozen 250ml
Ovocňák Mošt jablko bílý hrozen 250ml

39 Kč

67 g
Apotheke BIO Zelený čaj čínský 20 x 1,5 g
Apotheke BIO Zelený čaj čínský 20 x 1,5 g

59 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení