Chia semínka - proč je vyzkoušet?

leaf image

Chia semínko je z Šalvěje hispánské (Salvia hispanica) a jak název napovídá, pochází ze zemí střední a jižní Ameriky. V těchto zemích zaujímala významné postavení na jídelníčku a přidávala se do řady pokrmů i nápojů. Tato drobná semena můžeme nalézt i pod názvem poklad aztézských běžců, protože patřila mezi výživově hodnotný doplněk stravy a díky časté konzumaci dosahovali běžci skvělých výsledků.

Article

Proč Chia vyzkoušet?

Semena jsou zdrojem všech základních složek potravy – bílkovin, tuků i kvalitních sacharidů. Jsou výjimečně bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin (n-3). Tělo si tyto esenciální mastné kyseliny nedokáže vytvořit, proto je velmi důležitý jejich dostatečný příjem stravou. Hrají důležitou roli v ochraně kardiovaskulárního systému. Semena obsahují i vysoký podíl vlákniny, která má pozitivní vliv při trávení. Z minerálních látek je hojně zastoupen vápník. Ten má vliv na udržení zdravých kostí, zubů a funkci svalů. Železo v semenech obsažené, tělo využije při tvorbě hemoglobinu. Pokud hledáte přirozený zdroj zinku, fosforu nebo hořčíku, v Chia semenech je najdete. Z vitamínů je nejhojněji zastoupena skupina B (thiamin, riboflavin a niacin).

Chia semínka vynikají svým hydrofilním charakterem a jsou schopna vázat vodu až do dvanáctinásobku svojí hmotnosti. Vytvoří se tak jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně ovlivňuje hladinu krevního cukru. Tento gel může pozitivně ovlivňovat proces trávení tím, že zpomaluje přeměnu sacharidů na jednoduché cukry. Energie přijímaná potravou se tak uvolňuje postupně a je tělem mnohem účelněji využita. Nedochází ke skokovitému nárůstu hladiny krevních cukrů a šetříme tak slinivku břišní. Právě pro tuto vlastnost je ideálním doplňkem stravy pro diabetiky.

Chia semínka jsou vhodná pro kohokoli včetně dětí a kojících žen. Jsou skvělým doplňkem stravy pro vegetariány a vegany, sportovce, diabetiky, při redukčních dietách a při zvýšeném psychické a fyzické zátěži. Běžně se doporučuje jako denní dávka dvě polévkové lžíce semínek.

Jak použít Chia?

Použití Chia semínek je velmi jednoduché a univerzální. Na rozdíl od lněných semínek nejsou tvrdá na skus a není potřeba je používat mletá. Semínka nemají žádnou specifickou chuť a tak se mohou stát součástí mnoha pokrmů a nápojů. Sportovci je mohou použít v základní gelovité formě. Stačí smíchat s vodou, ochutit citronovou šťávou a osvěžující nápoj jako pro aztézské běžce je na světě. Můžete je přimíchat do jogurtů, müsli, cereálních kaší. Pokud doma pečete chleba a přidáte je do těsta, díky svým hydrofilním vlastnostem mu zachovají dlouho vláčnost. Pokud rádi klíčíte semena, můžete vyzkoušet i tato. Jsou pak vhodným doplňkem do salátů. Při přípravě sladkých moučníků je díky pojivovým vlastnostem můžete použít do těsta místo vajec. A pro celiaky dobrá zpráva – Chia jsou přirozeně bezlepkové.

Článek Jahody na Vaší straně
Jahody na Vaší straně

Jako u jediného ovoce najdete semínka vně plodu. Což je velice důmyslný systém jak, živiny dopravovat do semínek.

ČÍST
Článek Poznáte kvalitní čokoládu?
Poznáte kvalitní čokoládu?

Umíte poznat dobrou čokoládu, pokud ne, nechte si poradit u nás v článku.

ČÍST

Produkty z článku:

138 g
bio*nebio Chia krekry pikantní s olivovým olejem 130 g
bio*nebio Chia krekry pikantní s olivovým olejem 130 g

43 Kč

500 g
Wolfberry Chia semínka 500 g
Wolfberry Chia semínka 500 g
300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení