Hubnutí – očista – přísun vitamínů

leaf image

Podíváme se na jeho složení, co vše dobrého dokáže v našem těle a doporučíme i nějaký fajn recept.

Article


Kysané zelí zná určitě každý, jako bohatý zdroj vitamínu C. Námořníci si na dlouhé plavby brali sudy s kysaným zelím, aby netrpěli kurdějemi. V každém vesnickém stavení dříve měli svoje vykvašené zelí. I dnes má hodně rodin doma zelák s touto dobrotou. Nejinak je tomu i v okolních evropských státech, kde ho také znají a připravují. Při vzniku této zeleninové speciality se množí bakterie mléčného kvašení, které jsou dobrým probiotikem. To jsou ty kamarádské mikroorganizmy, které osidlují naše střevo a napomáhají při trávení. Zelí lze proto doporučit po užívání antibiotik i při zažívacích problémech pro správné osídlení střeva mikroflórou. Vysoký podíl vlákniny má kladný vliv na trávicí trakt, odstraňování nechtěných a někdy až toxických látek z těla a snadnějšímu vyprazdňování. A pro hubnoucí organismus ještě dvě pozitivní zprávy – díky vláknině máte brzy pocit sytosti a glykemický index je velice nízký, dochází tedy k postupnému uvolňování cukrů do krve. A ještě jedna dobrá zpráva. Jak zelí, tak i šťáva z něj, pokud se užívají pravidelně, dokáží příznivě ovlivnit hladinu cholesterolu. A jedno malé negativum – může způsobovat lehké nadýmání u citlivých jedinců.

My jsme si dnes vybrali ty klady, které jsou spojeny s hubnutím a očistou organizmu. Určitě by se dala vyjmenovat i řada dalších vitamínů a minerálů, které v kysaném zelí jsou. My vám raději zkusíme dát pár tipů, jak zelí vhodně upravit.

Začneme teplými variantami. Knedlo, zelo je typická klasika, ale v povánočním období? Ale klidně, když si naložíme půl malého talíře zelí, plátek libového masa a dva celozrnné knedlíky. I toto jídlo si můžeme dát. Určitě bychom vám doporučili kysané zelí i jako přílohu k jiným pokrmům. Vyzkoušejte bulgurové rizoto a k tomu kysané zelí a nebudete zklamáni. Obecně se dá říci, že jako příloha může být jak v teplé, tak studené variantě. U té teplé přijdeme trochu o vitamíny.

A dáme vám ještě typy na saláty z kysaného zelí. Pokud chcete trochu změnu a ne jen samotné zelí, tak na kombinaci lze doporučit cibuli, křen, mrkev či červenou řepu. Pokud vám vadí hodně kyselá chuť, můžete zelí trochu propláchnout vodou a nastrouhat do něj třeba i jablko. Takovou variantu mají rády většinou děti a můžeme je tak přivést ke konzumaci této prospěšné dobroty.

Vyzkoušejte některý z typů na saláty nebo třeba slaný koláč s kysaným zelím v sekci Receptů.



Ing. Pavlína Žďárková
Specialista na výživu

Článek Bezvýčitková pochoutka i bohatý zdroj zdravých tuků
Bezvýčitková pochoutka i bohatý zdroj zdravých tuků

Řeč je o arašídovém másle, nejoblíbenější potravině nejen fitnessáků po celém světě, ale také všech, kteří rádi zdravě m..

ČÍST
Článek Vyrobte si vlastní přírodní čistící prostředky
Vyrobte si vlastní přírodní čistící prostředky

Chcete mít domácnost jako ze škatulky a zároveň mít doma zdravé prostředí? Zapomeňte na běžné čistící prostředky plné ch..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení