Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 20 min
porce: 6
Citrusové aioli
Citrusová majonéza je svěží variací na klasickou majonézu, která v sobě spojuje krémovou strukturu s osvěžující chuť.
Ingredience
1 žloutek (pokojové teploty)
1 čajová lžička dijonské hořčice
150 ml rostlinného oleje
1 čajová lžička yuzu citron
1 stroužek česneku (najemno nasekaný nebo utřený)
sůl podle chuti
Postup
- Do misky dejte žloutek a hořčici. Pomalu začněte šlehat metličkou nebo mixérem.
- Za stálého šlehání přidávejte olej po kapkách, dokud nezačne houstnout. Poté můžete přilévat trochu rychleji.
- Přidejte yuzu citron nebo i grep, česnek a sůl. Dobře promíchejte a ochutnejte – můžete přidat více Yuzu citrusového koncentrátu, pokud chcete výraznější citrusovou chuť.
Podávejte jako dip k hranolkům, zelenině, pečenému tofu nebo jako pomazánku do burgeru či sendviče.
Citrusové aioli se skvěle hodí k asijským pokrmům, smažené rýži, sushi nebo jako kontrastní prvek k pečené zelenině.