Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 90 min
porce: 25

Makové masopustní koláčky

K období masopustu neodmyslitelně patří masopustní koláčky. Práce s kynutým těstem sice vyžaduje více času, ale není to nic složitého a vynaložená námaha se vám vrátí v podobě spokojených strávníků.  

Ingredience

260 ml plnotučného mléka
1 sáček sušených kvasnic
100 g krupicového cukru
500 g hladké pšeničné mouky
150 ml rozpuštěného a zchladlého másla nebo oleje
2 žloutky
špetka soli
Náplň:
230 g mletého máku
300 ml mléka
60 g moučkového cukru
80 g povidel
Na ozdobu:
loupané mandle

Postup

  1. Nejdříve si zadělejte kvásek. V míse promíchejte vlažné mléko, droždí , lžíci mouky a cukr, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte stát asi 30 minut, dokud kvásek nevzejde.
  2. Do vzešlého kvásku přidejte hladkou mouku, máslo, žloutky a sůl. Nejlépe v robotu vypracujte hladké těsto. Nechejte kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím si přichystejte náplň - dejte do hrnce mléko, mák a cukr. Přiveďte k varu, asi půl minuty za stálého míchání vařte a poté odstavte. Vmíchejte povidla - ta zajistí, že náplň bude jemná a nebude se po upečení příliš drolit, a nechte vychladnout.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na kousky o váze asi 20 g. Z každého kousku vyválejte placku. Doprostřed každé placičky vytlačte důlek, do kterého dejte lžíci náplně. Ozdobte plátky mandlí.
  5. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20-25 minut.

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Objednávku nad 999 Kč vám ZDARMA doručíme do výdejních míst, pro doručení na adresu ZDARMA platí hranice 1499 Kč. Osobní odběr na prodejnách je ZDARMA nad 499 Kč.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.