Kešu krém s chilli a limetkou
Jednoduchá, zdravá a netradiční pomazánka nebo dip, který se skvěle hodí k zeleninovým chipsům nebo celozrnným krekrům.
Ingredience
Postup
- Do misky dejte kešu krém. Můžete si ho vytvořit i sami doma: kešu namočte do vlažné vody, ořechy nechte přes noc odpočinout a druhý den vymixujte do jemné a krémové konzistence.
- Přidejte limetkovou šťávu, chilli vločky a špetku soli.
- Dobře promíchejte– pokud chcete jemnější konzistenci, vmíchejte i olivový olej.
- Ochutnejte a případně dolaďte: více limetky pro svěžest, více chilli pro pikantnost.
Podávejte v malé misce, ozdobené čerstvým koriandrem nebo petrželí, nebo namažte na krekry či plátky chlebíčků.
TIP:Skvělě se hodí k batátovým chipsům, můžete ho doladit i kapkou sezamového oleje.
🌱 Čím kešu krém odlehčitBílý jogurt (řecký nebo klasický) – dodá svěžest, bílkoviny a sníží tučnost.
Nízkotučný tvaroh – zpevní konzistenci, přidá bílkoviny a je levnější než ořechy.
Vařená cizrna – skvělý základ, který se často používá v hummusu. Krém zůstane jemný, ale méně tučný.
Vařená bílá fazole – neutrální chuť, dobře se mixuje a nastaví pomazánku.
Pečená zelenina (např. dýně, cuketa, mrkev) – dodá objem, barvu a lehkou sladkost.
Rostlinné mléko (mandlové, ovesné) – na zjemnění konzistence bez přidání velkého množství tuku.



