Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 10 min + pečení
kus: 10
Jablečné (vylepšené) lívance
Tyto nadýchané lívance jsou nejen chutné, ale i plné zdraví prospěšných látek, které děti hned tak neodhalí:)
Ingredience
1 ks velké jablko (oloupané a nastrouhané, např. odrůda Gala)
1 polévková lžíce mletých lněných semínek (smíchaných s 2 lžícemi vody)
1 ks vejce
100 ml mléko
1 čajová lžička bio*nebio Kypřicí prášek z vinného kamene 150 g
1 čajová lžička Sonnentor Koření skořice mletá druh Cejlon 40 g BIO
1 polévková lžíce Vilgain Med květový 320g
špetka soli
Postup
- Příprava lněného „vajíčka“:
Smíchejte 1 lžíci mletých lněných semínek s 2 lžícemi vody a nech 5 minut nabobtnat (vytvoří gelovitou konzistenci). - Příprava jablka:
Jablko oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte přebytečnou šťávu (tu můžete podávat jako džus). - Těsto:
V míse smíchejte nastrouhané jablko, lněné „vajíčko“, vejce, mléko a případně med/javorový sirup. V jiné míse smíchejte špaldovou mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, skořici a špetku soli. Suché ingredience vmíchejte do mokrých a vytvořte hladké těsto. Pokud chcete jemně vmíchejte hrst borůvek přímo do těsta (nebo je použij jako topping). - Smažení:
Rozehřejte pánev na střední teplotu, lehce postříkejte kokosovým olejem nebo máslem. Lžící dávejte malé porce těsta (cca 2 lžíce na lívanec). Smažte 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavé. - Podávání:
Lívance podávejte teplé s čerstvými borůvkami navrch. Můžete přidat lžíci přírodního jogurtu (např. řeckého) nebo posypat drcenými vlašskými ořechy (pro starší děti). Pro sladkost případně pokapejte kapkou medu.