Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 30 min
porce: 4
Dýňová polévka s červenou čočkou a kurkumou
Zahřejte se krémovou dýňovou polévkou, která spojuje jemnou sladkost Hokkaido dýně, výživnou červenou čočku a voňavou kurkumu.
Ingredience
1 ks menší dýně Hokkaido (cca 800 g)
1 ks cibule
2 ks stroužky česneku
1 polévková lžíce olivového oleje
1 čajová lžička mleté kurkumy
1 čajová lžička mletého zázvoru (nebo kousek čerstvého)
1000 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
1 polévková lžíce kokosové mléko
Postup
Tato sytá a zdravá polévka je ideální na podzimní dny – navíc ji korunují křupavé opečené dýňové semínky, které jí dodají šmrnc i texturu. Rychlá na přípravu, plná chuti a barev – přesně to, co potřebujete, když venku začíná být chladno.
- Příprava zeleniny: Dýni omyjte (Hokkaido se nemusí loupat), vydlabejte semínka a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
- Orestování: V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a restujte dozlatova. Přidejte česnek, kurkumu a zázvor, krátce orestujte, aby se rozvoněly.
- Vaření: Přidejte dýni, propláchnutou čočku a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a vařte cca 20 minut, dokud dýně i čočka nezměknou.
- Mixování: Polévku rozmixuj tyčovým mixérem dohladka. Pokud je moc hustá, přidej trochu vody nebo vývaru.
- Dochucení: Osolte, opepřte, případně přidejte citronovou šťávu a kokosové mléko pro jemnější chuť.
- Opékání semínek: Na suché pánvi nebo s kapkou oleje opražte dýňová semínka dozlatova. Trvá to cca 3–5 minut – pozor, ať se nespálí!
- Servírování: Podávejte horké, ozdobené opečenými semínky a případně čerstvými bylinkami.






