Šťavnaté müsli tyčinky

leaf image

Co s sebou na výlet nebo do práce na svačinu? Přece müsli tyčinku vyrobenou na míru vašim chutím. Jednoduché cukry obsažené v ovoci se rychle dostanou do krve a doslova vás nakopnou. Ovesné vločky obsahují naopak složené sacharidy a bílkoviny, které doplňují další bílkoviny a tuky z oříšků, a tak vás tyčinka i zasytí.

Doba přípravy60 minut
Počet porcí10
Recept Šťavnaté müsli tyčinky

Ingredience:

1/2 hrnku vlašských ořechů

1/2 hrnku lískových ořechů
1/2 hrnku celých mandlí
1/2 h rnku sezamových/lněných/chia semínek
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek rozinek
1/2 hrnku goji /brusinek
1 lžíce kokosového oleje
2 banány
2 jablka
2 lžíce medu nebo agávového sirupu 

Postup:

  1. Ořechy a mandle nasypte do mixéru a krátce mixujte, abyste je rozsekali nahrubo. Pokud nemáte po ruce mixér, můžete dát ořechy a mandle do sáčku a lehce rozklepat paličkou na maso, případně je můžete na prkýnku nasekat nožem.

  2. Nasekanou směs dejte do hlubší mísy, přisypejte semínka, ovesné vločky a sušené ovoce. Všechno hezky nasucho promíchejte, při dalším postupu se vám to bude hodit.
  3. Teď přichází na řadu banány a jablka. V zásadě máte opět dvě možnosti. Buď jablka a banán nakrájíte na kousky a umixujete tyčovým či obyčejným mixérem na pyré nebo banán rozmačkáte vidličkou a jablko nastrouháte na struhadle najemno a oba dva druhy ovoce smícháte. Do pyré přidejte 2 lžíce medu nebo agávového sirupu a promíchejte.
  4. Nachystejte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Také při každém pečení bojujete s tím, že papír nechce na plechu držet a roluje se? Zmačkejte ho do kuličky, pak ho roztáhněte a vytvarujte podle plechu. Bude držet přímo vzorně.
  5. Ovocné pyré přidejte k sypkým surovinám a pořádně promíchejte. Půjde to snadno, protože suché suroviny už promíchané máte. Klidně můžete použít i ruce, je to efektivnější než míchat směs vařečkou. Vzápětí oceníte nachystaný plech s papírem, protože celou hmotu z mísy nahrnete rukama na pečící papír. Rozprostřete ji rovnoměrně po plechu a dobře přitlačte, aby se k sobě jednotlivé suroviny ještě víc stiskly.
  6. Pečte v troubě na 180 stupňů, než budou okraje zlatavé. Trvá to zhruba 40 minut.
  7. Po vytažení z trouby nechte plech vychladnout na sporáku a zakažte si po dobu chladnutí přístup do kuchyně. Tyčinky totiž voní tak lákavě, že byste měli půl plechu v sobě, než byste se nadáli.
  8. Po vychladnutí müsli tyčinky nakrájejte na menší kousky a uchovávejte v ledničce. Stačí je zabalit do potravinové fólie nebo schovat do vzduchotěsné krabičky. Pár dnů vám tam bez problémů vydrží. Pokud si je chcete napéct do zásoby, dejte je pak do krabičky a skladujte v mrazáku.
  9. Náš tip: nemáte-li po ruce agávový sirup, použijte rýžový, javorový sirup a podobně. 

60 minut
Recept Letní ovocný koláč
Letní ovocný koláč

Osvěžte se šťavnatým koláčem s čerstvým ovocem rozpečeným ve vanilkovém krému...

ČÍST
30 minut
Recept Dokonalý dýňový krém bez jíšky
Dokonalý dýňový krém bez jíšky

Vyhýbáte se lepku, a stýská se vám po hustých polévkách? Náš dýňový krém neviděl jíšku ani z vlaku, a přesto je dokonale..

ČÍST

Produkty pro recept:

503 g
Country Life Rozinky Thomson Bio 500g
Country Life Rozinky Thomson Bio 500g

99 Kč

1000 g
Wolfberry Kustovnice čínská Goji 1kg
Wolfberry Kustovnice čínská Goji 1kg
103 g
Country Life Sezam bílý loupaný 100g
Country Life Sezam bílý loupaný 100g

24 Kč

78 g
Bio Nebio Brusnice klikva s jablečným sirupem 75g Bio
Bio Nebio Brusnice klikva s jablečným sirupem 75g Bio

53 Kč

153 g
PROBIO Mandle celé hnědé Bio 150g
PROBIO Mandle celé hnědé Bio 150g

129 Kč

153 g
PROBIO Lískové ořechy celé 150 g
PROBIO Lískové ořechy celé 150 g

93 Kč

590 g
Health Link Extra panenský kokosový olej 400 ml Bio
Health Link Extra panenský kokosový olej 400 ml Bio

159 Kč

510 g
PROBIO Ovesné vločky 500g Bio
PROBIO Ovesné vločky 500g Bio

36 Kč