Špaldový mazanec

leaf image

Zkuste letos na velikonoční stůl naservírovat zdravější variantu klasického mazance z bílé pšeničné mouky. Pokud použijete obyčejnou hladkou špaldovou mouku, rozdíl téměř nepoznáte. 

Doba přípravy60
Počet porcí8
Recept Špaldový mazanec

Ingredience:

Suroviny
500 g špaldové mouky jemně mleté
150 g řepného tmavého cukru (může být i agávový sirup)
200 g másla (ghí)
250 ml mléka (může být i rostlinné)
1 vejce
1 žloutek
20 g droždí
Mandle, rozinky, oříšky, semínka (sezam…)
Sůl (mořská, himálajská…)

Postup:

  1. Připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka.

  2. Do mísy dáme mouku, přidáme máslo, vejce, vykynutý kvásek, špetku soli a třeba i rozinky, mandle, oříšky a vypracujeme těsto.
  3. Hotové těsto necháme v teple vykynout. Propracujeme, dáme na plech s pečícím papírem ve tvaru hezkého bochánku a opět necháme vykynout.
  4. Pak potřeme žloutkem, posypeme semínky nebo mandlemi a uděláme do těsta malý křížek.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 - 180 stupňů dozlatova.

20 minut
Recept Zlaté neboli kurkumové mléko
Zlaté neboli kurkumové mléko

Kurkumový teplý nápoj neboli Golden milk je na Dálném východě považován za léčebný nápoj už více než 5000 let. Krásně vá..

ČÍST
20 minut
Recept Lívance s ovesnými vločkami
Lívance s ovesnými vločkami

Zakousněte se do nadýchaných lívanců, jejichž základ tvoří celozrnná ječná mouka a ovesné vločky. Ječné lívance tak moho..

ČÍST

Produkty pro recept:

Akce -22%
1010 g
PROBIO Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1kg Bio
PROBIO Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1kg Bio

59 Kč

1005 g
VUC Praha Cukr řepný přírodní 1kg
VUC Praha Cukr řepný přírodní 1kg

79 Kč

516 g
České Ghíčko Ghí – přepuštěné máslo 340 ml
České Ghíčko Ghí – přepuštěné máslo 340 ml

231 Kč

1005 g
Country Life Mořská sůl jemná z Atlantiku 1 kg
Country Life Mořská sůl jemná z Atlantiku 1 kg

36 Kč

103 g
Country Life Sezam bílý loupaný 100g
Country Life Sezam bílý loupaný 100g
78 g
Green Apotheke Mandle lupínky 75 g
Green Apotheke Mandle lupínky 75 g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení