Oblíbené

Špaldový mazanec

leaf image

Zkuste letos na velikonoční stůl naservírovat zdravější variantu klasického mazance z bílé pšeničné mouky. Pokud použijete obyčejnou hladkou špaldovou mouku, rozdíl téměř nepoznáte. 

Doba přípravy60
Počet porcí8
Recept Špaldový mazanec

Ingredience:

Suroviny
500 g špaldové mouky jemně mleté
150 g řepného tmavého cukru (může být i agávový sirup)
200 g másla (ghí)
250 ml mléka (může být i rostlinné)
1 vejce
1 žloutek
20 g droždí
Mandle, rozinky, oříšky, semínka (sezam…)
Sůl (mořská, himálajská…)

Postup:

  1. Připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka.

  2. Do mísy dáme mouku, přidáme máslo, vejce, vykynutý kvásek, špetku soli a třeba i rozinky, mandle, oříšky a vypracujeme těsto.
  3. Hotové těsto necháme v teple vykynout. Propracujeme, dáme na plech s pečícím papírem ve tvaru hezkého bochánku a opět necháme vykynout.
  4. Pak potřeme žloutkem, posypeme semínky nebo mandlemi a uděláme do těsta malý křížek.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 - 180 stupňů dozlatova.

30 minut
Recept Mandlové mléko
Mandlové mléko

Mandlové mléko dodává tělu cenné minerály a neutralizuje vnitřní prostředí.

ČÍST
30 minut + sušení
Recept RAW linecké cukroví
RAW linecké cukroví

Zdravá verze lineckého cukroví

ČÍST

Produkty pro recept:

Bez laktózy
Bio produkty
Akce -25%
1000 g
PROBIO Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1kg Bio
PROBIO Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1kg Bio

52 Kč

1000 g
Country Life Mořská sůl jemná z Atlantiku 1 kg
Country Life Mořská sůl jemná z Atlantiku 1 kg

36 Kč

Bez lepku
340 g
České Ghíčko Ghí - přepuštěné máslo 340ml
České Ghíčko Ghí - přepuštěné máslo 340ml

259 Kč

Bez lepku
100 g
Country Life Sezam bílý loupaný 100g
Country Life Sezam bílý loupaný 100g

23 Kč

1000 g
VUC Praha Cukr řepný přírodní 1kg
VUC Praha Cukr řepný přírodní 1kg

59 Kč

Bez laktózy
Bez lepku
75 g
Green Apotheke Mandle lupínky 75 g
Green Apotheke Mandle lupínky 75 g

39 Kč