Sladký irský chléb
Irský chléb patří ke Dni svatého Patrika jako mazanec k Velikonocům. Upečte si ho ve sladké variantě s hrozinkami. Příprava je jednoduchá, pečení taky, a tak pohostíte i nečekané návštěvy.
60 minut
12
Ingredience:
1 hrnek hladké mouky |
1 hrnek celozrnné mouky |
3/4 lžíce sody |
1/4 lžíce soli |
1 hrnek podmáslí |
1/2 hrnku sušených rozinek |
volitelně 30 g měkkého másla |
volitelně 1 vejce |
Postup:
- 1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Je důležité mít troubu nachystanou, protože po smíchání ingrediencí musí těsto co nejrychleji do trouby.
- 2. Dejte do mísy obě mouky, sodu a sůl a promíchejte. Pokud dáváte do chlebu i máslo, ručně ho v tuto chvíli do těsta zapracujte.
- 3. Přilejte ke směsi podmáslí. To bude reagovat se sodou a chléb vám díky tomu hezky vyběhne. V případě, že jste se rozhodli pro vajíčko, je teď ta správná chvíle ho k těstu přidat. Přisypte do směsi také rozinky.
- 4. Vařečkou celou směs promíchejte, aby se suroviny spojily a vzniklo těsto.
- 5. Pomoučněte si pracovní plochu, těsto z mísy na ni vyklopte a párkrát jemně, ale opravdu jemně prohněťte. Jestli se vám těsto pořád lepí, přidejte trochu mouky. Účelem hnětení není těsto zpracovat, ale udělat z něj kouli, se kterou budete pracovat. Pokud těsto přehnětete, chléb vám při pečení nevyběhne.
- 6. Těsto vložte do formy vysypané moukou nebo vystlané pečicím papírem, nahoře přes něj udělejte křížem krážem velký kříž a dejte na 35-40 minut péct. Jakmile povrch chlebu zezlátne, je hotový.
- 7. Než se pustíte do ochutnávání, nechte chléb aspoň 10-15 minut vychladnout. Máte rádi křupavou kůrku? Nechte ho chladnout jen tak ve formě. Máte-li rádi měkkou kůrku, zabalte formu po vytažení z trouby do utěrky nebo ručníku.
- Irský chléb chutná nejlépe čerstvě upečený a teplý, ale měkký vám vydrží i dva dny. Výborné jsou z něj také toasty.
Zdravé tipy:
- 1. Tradiční irský chléb není sladký a připravuje se pouze z mouky, sody, soli a podmáslí. Vyzkoušejte ho a přidejte do něj třeba voňavý kmín.
- 2. Nemáte-li po ruce sodu, smíchejte hrnek mléka nebo rostlinného nápoje (výborně funguje například vanilkový sójový nápoj) se lžíci citrónové šťávy. Nechte asi 10 minut odstát, aby směs zkysla, a dál postupujte podle receptu.